Saturday, April 2, 2011

Blueberry Cheese Tart

Resepi Cheese tart ini rujuk dari resepi Lina, terima kasih Lina :)..
Pastry rapuh & cheese filling ini memang sedap..
Tapi rupanya tak berapa menarik sangat..sebab percubaan pertamalah kan..
InsyaAllah akan cuba lagi & lagi..sebab anak-anak memang suka & boleh makan puas-puas..
Kawan-kawan yang teringin nak cuba sendiri..silalah..:)

Bahan-bahan Pastry :-
  1. 300grm tepung gamdum
  2. 150 grm butter
  3. 80grm gula icing
  4. 1 sudu teh esen vanilla
  5. 1 biji telur 
Cara menyediakan Pastry :
  • Pukul butter & gula icing hingga sebati.
  • Masukkan telur & esen vanilla hingga rata (jgn terlalu lama, supaya tidak berminyak)
  • Masukkan tepung & uli hingga menjadi doh yang lembut
  • Sejukkan sebentar, 10-15 minit didalam peti sejuk.
  • Keluarkan dan masukkan doh kedalam acuan tart
  • Panaskan oven selama 10 minit suhu 170C & bakar tart pada suhu 170C selama 15-20 minit (hingga keperangan)
  • Keluarkan dari acuan dan sejukkan sebentar
Bahan-bahan filling :-
  1. 250grm creme cheese
  2. 2 biji telur
  3. 80grm gula icing
  4. 25grm butter
  5. Blueberry filling secukupnya 
Cara menyediakan :-
  • Pukul semua bahan filling hingga kembang & gebu
  • Sudukan kedalam tart yang sudah siap dibakar
  • Sudukan sedikit blueberry filling & corakkan mengikut kreativiti
  • Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit (hingga kekuningan)

    No comments:

    Post a Comment

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...