Thursday, June 30, 2011

Cari idea menghias @ Ikea Damansara


Lagi dua bulan nak raya.(lambat lagi tu..hehe).
.....jom kita cari idea menghias rumah di Ikea  Damansara..:)
....semua kelengkapan perkakasan rumah ada di sini...dari pinggan- mangkuk, perabot, perhiasan ...lengkap !
..deco yang simple & moden..tapi  sungguh menarik..



..sebenarnya hari ni lepas pukul 2.30 petang dah keluar ofis dengan suami.....
misi melepaskan penat & rehatkan minda...;)
.Alhamdullilah kerja-kerja penting pun dah selesai..jadi ambik masa untuk berjalan-jalan.....berdua-duaan..sambil cuci mata....:)
Rasanya semakin banyak barang ke kat Ikea ? ataupun selalunya bawa kanak2 riang..tak sempat nak belek2 dah balik ..haha.

Tuesday, June 28, 2011

Sedondon coklat !!

Nak tayang baju kain baju raya..;) coklat lagi tahun ni..
..selama 13thn ni..dah 2 kali color ni..
Dah favorite color suami tercinta....
katanya..warna-warna tanah ..warna selamat...kalau warna pink tak selamat ke...haha
Yang ni kain satin crape warna coklat  untuk baju melayu suami & Amir...
Kain yang sama juga untuk baju kurung Sofiya & Amelin..kain Thai Silk bercorak songket


Kain bercorak parsley ni milik tukang jahit ..mmm..cantik tak??..bolehlah kan...
Harap-harap sempatlah siap sebelum raya..InsyaAllah..

Saturday, June 25, 2011

Kesukaan Amelin..

yang ni ; bentuk kacang dalam pinggan ..kata Amelin

Amelin memang suka tanah liat @ clay...nilah keasyikan & mainan dia..
...yang buatkan dia tak hirau nak tengok cerita kartun ..
& tak hirau juga nak kacau banglong & kakngah buat kerja sekolah...
asyik dia bergentel2 & membentuk tanah liat ....ikut imaginasinya
Yang ni antara bentuk yang di buat malam tadi....;)

kuin maruku...kot..hehe
untuk kanak-kanak umur 5 tahun kira kreatif la nie...

tengah susun kuih maruku..macam-macam saiz..;)

Apakah ini ..?
...apalah cita-cita amelin bila besar nanti ye..;)

asyik..
tengok kat leher Amelin...ada rantai...
macam-macam amelin..jimat ibu..:)

Thursday, June 23, 2011

Chicken Chop


Hari ni barulah tertunai hasrat..memasak menu favourite  anak-anak & suami..
...buatkan sebagai menu makan malam & berbuka puasa untuk saya
...lebih kurang 1 jam je masa utk memasak Chicken Chop selapas ditolak masa membeli bahan-bahannya.....;)
Alhamdullilah tepat pada masa berbuka puasa..dah siap 2 hidangan dulu..
dan lepas berbuka sambung buat 2 hidangan lagi..
buatkan juga coleslaw & kentang goreng...
Seronok tengok anak-anak2 makan...jimat & berbaloi bila buat sendiri..:)

Bahan-bahan Chicken Chop ;-

  1. 4 ketul peha ayam (buangkan tulangnya..kalau rajin...:)
  2. 2 sudu besar sedikit tepung jagung
  3. 1 biji telur (pukul sedikit) 
  4. serbuk roti
  5. garam 
  6. sedikit lada sulah & lada hitam
  7. minyak untuk goreng
Cara-cara menyediakannya ;
  • Gaul peha ayam dengan garam, lada sula & lada hitam. Sebaiknya di perap sebentar
  • Salut ayam yg diperap tadi dengan tepung jagung.
  • Kemudian celupkan kedalam telur.
  • Kemudian salut dengan serbuk roti.
  • Akhir skali..goreng lah dengan api perlahan hingga masak
  • Hidanglah dengan coleslaw, kentang goreng, cili sos atau apa-apa yang digemari


  Sos Black Pepper :

  1. 1/2 botol sos lada hitam
  2. 2-3 sudu besar sos tiram
  3. 3-4 cendawan butang (di hiris halus)
  4. 1/2 biji bawang besar di hiris halus) 
  5. 2 biji bawang putih
  6. 1 sudu besar mentega
  7. Air secukupnya
  8. 1 sudu besar tepung gandum
  9. lada hitam (ditumbuk.)..ditambah jika suka lebih pedas..
Cara Menyediakannya
  • Tumis mentega & masukkan bawang besar & bawang putih..hingga layu
  • Masukkan sos lada hitam & sos tiram.& cendawan ..tuangkan air sedikit 
  • Masukkan tepung gandum yg dibancuh dengan air....
  • Rasakan garam..biar kan hingga kuahnya mendidih ..(kuah tidak terlalu pekat & cair)..bolehlah dihidangkan bersama ayam tadi

Monday, June 20, 2011

Gaun Hijau Amelin



Gaun Hijau ni sedondon dengan kain kakaknya yang ni..
 Kali pertama saya pilihkan warna hijau ....
sebelum ni takde lagi baju Amelin & Sofiya warna ni..
tapi Amelin yang lebih gebu tak sesuai pakai baju kurung moden macam Sofiya punya...
jadi saya buatkan design yang biasa saya buatkan ...
cuma tambahkan sikit renda warna kontra...& besarkan saiz reben di bahagian belakang...
lebih kurang 3-4 jam  menjahit..siaplah gaun hijau Amelin ni..:)






Sunday, June 19, 2011

@ Port Dickson

Ahad 19 June 2011

Pagi-pagi lepas subuh lagi dah bergerak ke Port Dickson hari  ni..
ada kenduri rumah mak saudara..(kebanyakkan saudara & sepupu sebelah mak ..ada di sana ..)
Amelin yg liat bangun pagi pun..bangun dengan senyuman..seronoklah tu...
sampai sana & sesudah sarapan..suami bawa penuh satu kereta ; dengan kanak2 riang & mak2 & makcik rianglah jugak..haha..
jom kita bercanda di tepian pantai sambil hirup udara laut...yang sepoi-sepoi bahasa..dengan cuaca pagi yang redup..
....dan  naiki bot., melihat keindahaan  sisir pantai Port Dickson..


...hingga ke tengahari anak2 tak nak balik lagi...cepat !!! kita nak pergi kenduri dah...:)

Baju Kurung Hijau ~ Sofiya

 Inilah kali pertama saya buatkan Sofiya baju kurung moden (baju kurung tidak berpesak) dah lama dia minta buatkan baju design begini..
..terlebih confident pulak tu..terus je gunting kat kain..tanpa buat lakaran dulu pada kertas...
sebenarnya dah kesuntukan masa..gunting kain hari jumaat nak pakai hari ahad..2 helai baju pulak tu..utk Sofiya & Amelin..jadi tawakal je lah..




Kain potongan A
 


Alhamdullilah siap jugak...ngam2 je dengan badan sofiya...suka dia..:)

Saturday, June 18, 2011

Muffin Tropika

Resepi Muffin Tropika ni tercipta secara tak sengaja.....sebab banyak bahan-bahan lain yang dah habis stok...saya gunakanlah  jus  tropika dari sunquik..:)

Alhamdullilah..anak2 suka... tektur nya pun gebu...rasanya kurang masam dari perasa oren..dan lebih rasa nenas..saya letakkan almon slice diatasnya..bila di gigit tu rasa ranggup almond tu..yummy...:P






Bahan-bahan : 


  1. 2 cawan tepung gandum *
  2. 1 sudu besar baking powder* (diayak bersama)
  3. 3/4 cawan minyak jagung
  4. 3/4 cawan gula halus
  5. 3 biji telur (saiz B)
  6. 1 sudu besar jus tropicana sunquick
  7. Almond slice secukupnya untuk dihiasan 


Cara membuatnya :
   
  • Pukul telur & gula hingga kembang, kemudian masukkan minyak jagung & jus tropicana...pukul lagi hingga rata
  • Masukkan bahan-bahan yang diayak tadi sedikit demi sedikit & kacau hingga sebati
  • Tuangkan adunan 3/4 penuh ke dalam muffin cup / paper cup & taburkan almond di atasnya
  • Bakar pada suhu 180C selama 20 min hingga masak.

Friday, June 17, 2011

Bila sendiri...

swiss cotton
tak penah ada lagi corak ni..;)

 Inilah aktiviti kala bersendirian ..di hari jumaat  waktu rehat panjang...
Jengok Vincci..beli 1 kasut..jengok Gulati's..ter..beli 3 kain..:)
Asalnya nak cuci2 mata je..tapi bila terjumpa design yg unik...susan nak jumpa. ditempat lain..
...dah terbeli...:)
 kata suami...tak membazir kalau pakai...kalau buat...
setuju.....;)

Wednesday, June 15, 2011

...jatuh cinta lagi...:)

..sungguh pertama kali tengok corak & warna kain ni terus je jatuh hati..tak tau mana satu yg lagi cantik..
..tanpa fikir panjang terus je beli. ..kedua-duanya sekali....
corak bunga2 comel tu saya beli 2 meter & corak polka dot 1 meter..cukuplah untuk buat peasant dress untuk Sofiya & Amelin
Sofiya punya
Cuba gabungkan 2 corak yang berbeza tapi sama warna dalam 1 baju..
Yang bezakkan Sofiya & Amelin punya ..pada ukuran panjang kain polka dot bahagian ropolnya saja
milik Amelin



...idea bentuk reben ni masa jenguk2 butik gaun kanak2..terus scan bentuk reben tu & simpan dalam otak...nasib baik memori boleh pakai lagi..hehe

2 renda yg berlain corak ..utk Sofiya & Amelin
InsyaAllah kalau ada masa lain kali ..nak jugak buat cekek rambut hiaskan dengan reben ni...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...