Sunday, June 23, 2013

Resepi Kek Pisang

Assallamualaikum..

Kek pisang ni, Sofiya yang buatkan saya cuma perhatikan sukatan bahannya saja..selebihnya dari memukul telur hingga tuang ke adunan, dia yg buat sendiri. Kek pisang dibuatkannya dalam bentuk kek cawan..lebih comel , mudah nak makan & lebih senang nak simpan jika berbaki...
Resepi kek pisang yang mudah ni saya ambil dari blog Myresepi dari Umie, Alhamdullilah hasilnya memang sedap.Terima-kasih kakak !



Bahan-bahan ( - )
  • 4 biji pisang sederhana besa r(saya guna pisang emas)
  • 3 biji telur sederhana besar (saya guna gred B)
  • 1 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • secubit garam
Cara-cara 

  • Pukul telur dan gula hingga kembang
  • Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul
  • Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi 
  • Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
  • Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak (saya gunakan acuan kertas kek cawan)
  •  Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak (jika guna acuan kek cawan bakar 15-20 minit)

Friday, June 21, 2013

Gaun dari kain Lycra

 

Assallamualaikum.

Alhamdullilah, siap sudah 2 helai gaun labuh & berlengan panjang tempahan dari seorang kawan untuk 2 orang anak gadisnya. Gaun ni dari fabrik lycra, kain yang berat & beralun ...cantik bila dibuat gaun
Sebelum ni tak penah lagi menjahit gunakan fabrik ni..mulanya saya fikirkan tak boleh mengunakan mesin jahit biasa seperti yg saya gunakan..tapi tak rupanya..cuma tak boleh rengangkan kain semasa menjahit.
Lepas ni bolehlah guna fabrik yang sama untuk gaun Sofiya & Amelin :)

Saturday, May 11, 2013

Ayam Panggang Ala Kenny Roger




Assalammulaikum.

Menu kami sekeluarga malam ni sambil tengok Master Chef Selebriti. 1 ekor ayam ni saya potongkan kepada 4 bahagian, dan saya perap selama 3 jam sebelum panggang..Alhamdullilah sedap & licin semuanya..:) 
Resepi ayam panggang ala Kenny Roger ni saya ambil dari blog Potret Kasih & resepi asal dari Dapur Hana.

Resepi Ayam Panggang Ala Kenny Roger 

1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
Bahan-2 untuk perap ayam :
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam 
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- Saya guna gula perang
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan 
 Sedikit mentega


Cara penyediaan

1. Campur kesemua bahan perap dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam atau  semalaman.
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
5. Semasa  membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. (saya campurkan sekali lobak merah & kentang)
6. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar. (atau apa saja yang kita suka)

Friday, May 10, 2013

Kedai Kopi, Taman Tasik Shah Alam


 Assalamulaikum..

Selalunya saya  & suami makan lunch kat cafe office je, cepat & senang...tapi hari ni rasa mood nak makan ditempat yang aman damai lagi menenangkan (mood ngada2 dah sampai ..hehehe) tempatnya di Kedai Kopi Di Taman Tasik Shah Alam...ada taman & tasik yang mendamaikan hati sangattt....:P
Menu kami hari ni
Nasi Goreng Melayu ...RM 5.50 (pilihan hb)
Cantonese Fried Noodle ...RM 5.00 (saya punya)
Alhamdulillah..sedap & berbaloi2..& banyak menu lain yg nampak sedap..lain kali boleh datang lagi..:)

Sunday, May 5, 2013

Resepi Oreo Ice Blended

 Assalamulaikum..

Inilah projek memasak tanpa dirancang malam tadi...ingatkan nak tutup dapur & makan dinner kat luar...tapi nasib tak baik restoran yang dituju tu tutuplah pulak, mungkin sebab hari pilihanraya..banyak restoran tutup...huhuhu.
Akhirnya saya masak jugak dengan menu ringkas malam ni, masakan kegemaran anak-anak...Oreo Ice Blended & Spaghetti Aglio Olio
Senyumlah ketiga2 budak comel ni..:)



Resepi Oreo Ice Blended
Bahan-bahan : (utk hidangan 4 org)

  1. 6 keping biskut oreo (saya guna perasa coklat, gunakan cream nya sekali)
  2. 1 kotak kecil susu coklat
  3. 1 pkt Milo (3 in 1)
  4. 3 sudu besar susu pekat manis (tambah @ kurangkan ikut citarasa)
  5. Ais secukupnya
  6. 1/2 cawan air
  7. Ais krim coklat, coklat chip & biskut oreo
Cara menyediakan :
  • Kisar semua bahan (diatas) hingga halus
  • Hiaskan dengan ais krim, coklat chip & oreo (atau apa-apa saja yang digemari)
  • Sedia untuk dinikmati

Wednesday, May 1, 2013

Masak Lemak Cili Api Udang & Pucuk Paku

Assalamulaikum

Hari ni saya "terjumpa' udang yg bersaiz XL dipasar...selalunya kalau ditanya hb..jawapan sama..masak lemak cili api..tapi hari ni saya masak dengan pucuk paku..sayur favourite saya...

Resepi Masak Lemak Cili Api Udang & Pucuk Paku
Bahan-bahannya :-

  1. 500 grm udangbersaiz besar
  2. 23 biji cili api @ padi (boleh kurangkan, jika tak nak pedas) *
  3. 1 ulas kunyit *
  4. 1 ulas bawang kecil * (bahan * diblend atau ditumbuk lumat)
  5. 2 batang serai (diketuk sedikit)
  6. 1 liter santan pekat (saya guna dari 11/2 biji kelapa yg kecil)
  7. 1 keping asam keping
  8. 1 ikat pucuk paku (ambil bahagian batang yg lembut saja)
  9. garam secukupnya
Cara menyediakannya :
  • Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk
  • Masukkan juga udang yang telah di basuh ke dalamnya..masak sebentar..
  • Masukkan santan dan garam..kacau hingga mendidih.
  • Bila sudah mendidih...masukkan pucuk paku & asam keping
  • Bila pucuk paku sudah masak..tutupkan api & hidangkan

Saturday, April 20, 2013

Penang & Hotel Naza Talya Penang

Hotel Naza Talya..Penang

Permandangan di sekitar Hotel

Tempat kesukaan kanak2 riang & kanak2 dewasa jugak..hehe
Percutian kali ni, bawa mak ke tempat yang tak pernah mak kunjungi..
kami sekeluarga bersama Nurul sekeluarga (adik ), mak & Fizah (anak buah) menginap di Naza Talya Hotel di tanjung bungah selama 2 hari 1 malam..pada 20 & 21 February 2012

Di rumah P.Ramlee
Masa percutian singkat dan padat sempat juga singgah di Bukit Bendera, Rumah P.Ramlee dan Pasar Malam di Tanjung Feringgi..dan pusing2 di sekitar Pulau Pinang ...dan paling best dapat singgah makan nasi kandar popular di Restoran Line Clear...
Balik dari Penang kami singgah ke rumah abang sulung di Kulim Kedah
Bahagia rasanya bila dapat meluangkan masa bersama-sama dengan orang-orang yang kita sayang..
Alhamdullilah..
Mak bersama Nurul, Ziyadh & Amelin
Suami bersama Ammar Nufael

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...