Friday, November 25, 2011

Roti Arab


Roti Arab ( Sumber resepi dari Kak Fiza @ Myresepi.com)

Bahan A
  1. 5gm yis kering
  2. 1/2 sudu besar gula
  3. 1/4 cawan air

Bahan B
  1. 250gm tepung gandum
  2. 1/2 sudu besar gula
  3. 1/2 sudu kecil garam
  4. 1 sudu margerin/butter
  5. 100 ml susu cair/ aku guna susu segar
  6. Minyak untuk menggoreng(deep fry)

Cara Menyediakannya
  • Bancuh bahan A dalam sebuah mangkuk- ketepikan (10-15 min) biarkan yis kembang
  • Gaul tepung, gula,garam dan butter hingga sebati, masukkan bancuhan yis(bahan A)..gaul rata.
  • maskkan susu sedikit demi sedikit hingga adunan boleh diuli...jika adunan melekit, jangan tambah tepung...biarkan sahaja. Perap selama 1 jam atau hingga adunan mengembang.
  • Bila adunan sudah kembang, tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin yang terperangkap. bahagikan doh kepada 8-10 bahagian.
  • Canai kesemuanya anggaran setebal lebih kurang 1/4 cm. Susun di atas tray yang telah ditaburkan tepung.
  • Goreng dengan minyak yang banyak...ketika menggoreng simbah-simbahkan bahagian atas roti dengan minyak panas untuk mengelembungkannya...angkat roti arab bila dah kekuning-kuningan...

Thursday, November 24, 2011

Sarapan apa pagi ni ??

Assalamualaikum..
Sarapan apalah nak dibuat apa pagi ni??.soalan biasa yg bermain-main difikiran..biasanya saya dah jenguk-jenguk dulu stok di peti sejuk & almari sebelum masuk tidur..mengintai-intai idea untuk memasak pagi esok. tambahan pulak anak-anak cuti sekolah..haruslah memasak lebih dari biasa..jom tengok2 menu sarapan  ringkas sempat saya buat minggu ni..mana tau boleh bagi idea pada puan-puan untuk buat sarapan esok...:)

Nasi goreng Cina dengan crab stick..favourite Amelin ni.

Nasi goreng kampung..favourite hb, amir & sofiya..

Kalau terlebih masa sikit..buat nasi lemak

Burger..dipagi hari..biar betul?..:)

Roti Arab bersama kari sardin..
Resepi roti arab boleh lihat di sini

Maggie goreng..favourite Ibu & Amelin.

Thursday, November 17, 2011

Syukur Alhamdullilah

Keputusan UPSR 2011..

Ya Allah..segala perasaan bercampur baur hari ni..rasa berdebar..seram sejuk menunggu keputusan  UPSR Amir Ashraf..
memang dah saya siapkan perasaan ni supaya tidak terlalu mengharap keputusan yang cemerlang pada Amir Ashraf..takut saya kecewa dan buatkan Amir lebih lagi kecewa..
bila Pengetua Sekolah Rendah La-Salle Petaling Jaya mengumumkan hanya 7 pelajar saja yang mendapat 5A...saya rasakan Amir mungkin tidak tersenarai..
Bila disebutkan pelajar yg dapat 5A naik ke pentas..pelajar pertama yg disebutkan mendapat 5A terus naik ke atas pentas..Amir Ashraf pelajar ke-2 selepas tu..disuruh naik kepentas juga. Saya dan suami terpandang sesama sendiri..betul ke ni...??

Tahniah ! semuanya murid 6 Merah.

Bila ketujuh2 pelajar sudah pun berada di atas pentas..saya masih lagi tidak percaya.dan apabila suami sendiri melihat slip nya..

Alhamdullilah tiada kata2 yang terucap..selain Syukur pada Allah,yang menerangkan hati  Amir Ashraf.
Tahniah Amir Ashraf atas 5A utk UPSR dan pangkat JayidJiddan untuk PSRA.Terima kasih kepada guru-guru yang mendidiknya..Allah saja yg dpt membalasnya..
Moga Allah membuka jalan yg terbaik untuk semua anak-anak baik perjalanan dunia mahupun akhirat.Amin..

Tuesday, November 15, 2011

Ikan Siakap Masak 3 Rasa

Assalamualaikum...
Ikan Siakap masak tiga rasa; pedas, masam & manis ni saya masak utk hidangan makan malam.
..teringin bila teringat kesedapan masak tiga rasa ni masa makan  beradap pengantin (Nurul) di perak haritu...:) ..di tambah dengan lauk pengiring yang simple..

Ikan Siakap 3 Rasa


Bahan-bahan
  1. 1 ekor ikan siakap 
  2. Tepung jagung secukupnya
  3. 1 biji telur 
  4. 1 labu bawang besar * (* di hiris )
  5. 2 ulas bawang putih  *
  6. 1 inci halia *
  7. 3 sudu besar cili kering (kepedasan ikut suka)
  8. 3 sudu besar sos tomato
  9. 3 sudu besar sos tiram
  10. 1 sudu kecil sos ikan
  11. garam / gula secukup rasa
  12. Lemon / limau kasturi - perah dan ambil airnya
  13. sayur sampuran - tomato, timun ,nenas (dipotong dadu)
Cara-cara menyediakkannya :
  • Ikan dibersihkan dan dilumur sedikit garam dan kunyit, dilumurkan dengan telur & tepung jagung Goreng sehingga garing
  • Tumis bawang ,cili kering..setelah naik minyak 
  • Masukkan sos tomato & cili,  perasakan dengan garam, jika terlalu garing tambahkan sedikit air ( jika suka berkuah)
  • Masukkan sayur yg telah dipotong dadu tadi 
  • Setelah masak, curahkan kuah ke atas ikan tadi.

Monday, November 14, 2011

Moist Chocolate Cake..pelepas rindu..:)

 
Assalamualaikum..
Lama sungguh saya tidak membuat kek..rasanya semenjak bulan Syawal lagi & semenjak badan dah semakin "sihat" lepas tu..
bila jalan2 kat kedai kek..terpandang kek coklat..rasa macam nak beli seketul..dua..
tak boleh jadilah kan..dari beli seketul dua..baik buat sebijik terus..barulah puas makan..hehe

resepi dari kak umi @ homesweethome..


MOIST CHOCOLATE CAKE

Bahan:-

  1. 1 cawan tepung kek/tepung gandum*
  2. 1 sudu teh serbuk penaik * (digaul dan diayak 3x)
  3. 1 cawan gula halus
  4. 2 biji telor gred A
  5. 125 gm butter
  6. 1 sudu teh esen vanila
  7. 1/2 cawan serbuk koko *
  8. 1/2 sudu teh nescafe *
  9. 1/4 cawan gula halus *
  10. 1/2 cawan air panas *
  11. 1/4 cawan susu cair * (* disatukan menjadi pes coklat)


Untuk Chocolate Ganache:-

  1. 100 gm coklat masakan
  2. 50 ml UHT Whipping Cream
  3. 1 sudu teh butter


Cara Membuat:-

Panaskan oven pada suhuu 175C. Lenser tin berukuran 5x8x3 in dengan butter dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.

Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanila dan telor satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembag dan gula hancur. Perlahankan speed, maskkan tepung berselang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul rata dan sebati. Tuangkan adunan tadi ke dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 -50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache..



Untuk Ganache: Satukan coklat dan Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas, cairkan secara double-boiler. Bila semua larut, matikan api dan masukkan butter dan gaul rata. Biarkan suam dan tuang atas kek coklat tadi...

Sunday, November 13, 2011

Mexican Bun


Assallamualaikum..

Menu petang hujung minggu ni..  saya mencuba resepi Mexican Bun dari  Lillyvalley @ Myresepi.com....resepi asalnya boleh tengok disini.. terima kasih kepada tuan punya resepi yg sudi memyumbangkan resepi mexican bun yg sebijik rasa macam di  RotiBoy...:) rasanya lepas ni boleh buat cawangan Roti girl pulak  kt P.J..:)


Mexican bun yg telah di "filling" & naik x2 ganda

Bahan-bahan ( 17 biji bun )


Filling
  1. 200 gm mentega
  2. 1/2 teaspoon vanilla essence
  3. 70 gm brown sugar
Topping
Letakkan topping sebelum di bakar
  1. 200 gm mentega
  2. 160 gm gula icing
  3. 3 biji telur grade A- pukul sedikit
  4. 1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  5. 200 gm tepung gandum
Doh Roti
  1. 500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  2. 2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
  3. 20 gm susu tepung
  4. 75 gm gula castor
  5. 3 sudu kecil dry yeast
  6. 1 sudu kecil garam
  7. 1 biji telur- dipukul
  8. 250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
  9. 60 gm mentega

Cara-cara


  1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
  3. Doh Roti
  4. Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  5. Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  6. Masukkan telur dan air/susu segar.
  7. Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
  8. Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  9. Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  10. Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  11. Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  12. Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  13. Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...