Wednesday, March 30, 2011

Penghibur hati... Amelin..

Amelin...macam-macam ragam...:)
ceria..manja..kuat menangis..yang paling tak tahan sekali ..kuat menjerit..
suaranya yang serak-serak tu kalau menjerit...Adoyaiii..
dah namanya budak kecik..umur 5 tahun.. ...

Kadang-kadang boleh gelak sorang-sorang bila ingatkan kata-katanya yang jujur padahal lawak sangat pada ibu
______________________________________

(waktu sedang mandikan Amelin)
Amelin : ibu... kalau ibu dah tua adik kena panggil ibu.. nenek kan..ayah, adik panggil atuk..(dengan muka serius)
Ibu : hehe (dah tergelak-gelak) kalau Amelin dah besar ibu panggil Amelin.. ibu lah ..sebab Amelin dah besar
Amelin : Mana ada..adik kecik jugak..

Ibu : tenung mukanya & sambung gelak..hehe
_______________________________________


Amelin paling suka menulis dan melukis.
Ini lukisan pertamanya (minggu lepas ) yang pada saya sekeluarga amat mengejutkan..hehe
sebab dia dah pandai lukis pakai water colour..boleh buat tone colour lagi...tanpa bantuan abang & kakaknya..siap pakaikan apron..takut baju tidurnya kotor..

saya tanyalah pada Amelin.(selepas dia siapkan gambar)
__________________________________________

Ibu : Amelin dah besar nak jadi apa (agak2 saya mesti nak sebut pelukis pulak)
Amelin : Tukang urut...
Ibu : hehe..(rasanya semenjak pandai urut ibu, cita-citanya dah bertukar dari doktor ke tukang urut)

lawaknya Amelin

Monday, March 28, 2011

Mee Soya Sup

Menu makan malam utk  famili tercinta hari ini saya buat Mee Soya Sup dan kuih Puteri ayu..


Pernah makan mee soya tak?
..haa tak pernah ? rugi tau..hehe..rasanya lebih enak dari kuew tiaw sup..sebab mee nya lebih kenyal, tidak berminyak dan.yang penting mestilah halal..
jadi kenalah cuba sendiri .:)

Bahan-bahan ;
  1. 1 pkt mee soya (saya gunakan 5 keping)
  2. 1/2 biji bawang besar putih (bawang india) *
  3. 3 biji bawang putih *
  4. 1/2 inci halia * (bahan * dihiris halus)
  5. 1 biji kulit kayu manis, 1 biji bunga cengkih & 1 biji bunga lawang (bahan penumis)
  6. 1 sudu teh rempah sup (Adabi)
  7. lada sulah & lada hitam (secukup rasa)
  8. Air (secukunya )
  9. Minyak masak (untuk menumis)
  10. Bahan2 dalam sup - seperti ; sedikit daging, bebola ikan, tauhu, telur, fillet ketam (apa-apa saja bahan kegemaran  )
  11. Campuran sayur-sayuran - carrot, cendawan tiram, bunga Kobis & sawi
 Cara menyediakannya :
  • Tumis bawang & halia yang telah dihiris hingga layu
  • Masukkan daging, tumis sebentar kemudian masukkan air secukupnya
  • Bila daging telah empuk masukkan rempah sup, lada hitam & lada sulah ~ perasa kan garamnya
  • Masukkan bahan-bahan sup lain ~ biar mendidih & pecahkan telur..biar sebentar
  • Masukkan pula sayuran seperti carrot dulu & sayur2 lain
  • Masukkan Mee Soya..masak sebentar hingga mendidih
  • Tutup api & dihidangkan dengan hiasan daun sup & bawang & bawang goreng 
  • ** air untuk  kuah supnya perlu banyak kerana mee soya akan meresap kuah supnya..

Sunday, March 27, 2011

Hias kamar..:)

Minggu ni saya beralih angin menjahit..(menjahit pun ada angin..hehe)
jahit kelengkapan bilik tidur @ kamar beradu pula..:)
Jahitan yang sempat saya buat ialah 4 buah sarung kusyen & cadar

Biasanya kalau beli dah siap susah betul nk jumpa cadar yang besar menutupi hingga ke bawah..biasanya tergantung je..ternampak kakinya..hehe
Kain cadar hitam putih ni saya pilih bidang besar 110 inci..2 meter dah cukup  buat cadar untuk katil saiz king..:)
Aksi manja Amelin..hehe
InsyaAllah kalau ada masa, nak sambung menjahit langsir bilik warna putih sebab langsir lama dah tak padan pulak ...:)

Saturday, March 26, 2011

Birthday Party Sofiya...

 Hari ni buat lagi birthday party untuk Sofiya .
2 kali dah Sofiya tiub lilin...mmm..seronoknya dia..:)
_______________________________________________

Minggu lepas untuk family sebelah ibu ..
Raikan bersama-sama sepupunya Nabila & Najmi yang selang sehari awal dari  tarikh lahir Sofiya..


birthday kek Sofiya & Nabila..kek di sponser oleh Makngah..mekasih makngah..:)


Birthday Nabila ~ke 12 & Sofiya ~ ke 10..Happy Birthday!!
..budak comel tunjuk perasaan..hehe
Semua family berkumpul..:)
____________________________________
& hari ini untuk family sebelah ayah pula..

Hari ni ibu terlebih rajin..buat cup cake vanilla & chocolate cake..:)


 1..2..3...

sebenarnya yang paling seronok dapat berkumpul sesama keluarga..borak-borak
.dan pada anak-anak seronok berjumpa sepupu-sepupunya...
Alhamdullilah.. ..:)

Thursday, March 24, 2011

Blueberry cup cake

Untuk merasmikan blueberry filling..saya jengok2 & intai lagi blog Che Mat Gebu
tapi resepinya telah saya ubahsuai sedikit..ikut citarasa sendiri
buat untuk breakfast Amir & Sofiya ke sekolah esok


Harum bau kek ni..buat anak-anak tak boleh sabar tunggu esok..hehe
Kek yang gebu dan ringgan..tambah pulak rasa masam-masam blueberry...;P
Satu adunan ni boleh dapat 18 biji saiz medium.. .:)

Bahan-bahannya ;

  1. 125grm mentega
  2. 110grm gula kastor
  3. 2 biji telur (saya guna gred B)
  4. 1 sudu teh ovallate
  5. 135grm tepung naik sendiri
  6. 1 sudu besar susu pekat manis
  7. 1 sudu teh esen vanilla
  8. Blueberry filling secukupnya 
Cara membuatnya ;
  • Panaskan oven 175c selama 10 minit
  • Putar mentega & ovallate hingga sebati
  • Masukkan esen vanilla, susu pekat & gula kastor, pukul lagi hingga sebati
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji..pukul lagi hingga rata
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit...hingga sebati
  • Masukkan adunan 3/4 ke paper cup & masukkan 1/2 sudu tehl blueberry jem ke dalamnya
  • Bakar pada suku oven 175c selama 20 minit

    Monday, March 21, 2011

    Bun Kelapa


    Atas permintaan suami tercinta ..bun kelapa ini saya buat untuk minum petang sambil minum teh pada hujung minggu lepas....:)
    Intinya saya buat pada paginya. 1 adunan boleh dapat 22 biji bun kelapa..esoknya saya buat lagi guna resepi doh yang sama cuma intinya saya tukarkan kepada seri kaya..:)

    Bahan-bahan :
    1. 500grm tepung roti
    2. 240ml air
    3. 20grm susu tepung
    4. 1 biji telur
    5. 100grm gula halus
    6. 80grm lemak sayur (shortening)
    7. 1 sudu teh garam halus
    8. 2 sudu teh yis
    9. 1 sudu teh bread improver
    10. 1 sudu teh bread softerner
    11. Mentega (untuk disapu)
    Bahan inti kelapa :
    1. 2 1/2 cawan kelapa (yg muda)
    2. 60 grm gula melaka*
    3. 50grm gula*
    4. 2 helai daun pandan*
    5. 1/2 cawan air*
    6. 1/2 sudu kecil tepung gandum
    Cara masak inti kelapa ;
    •  Masukkan kesemua bahan bertanda * bila sudah sebati...tapis airnya
    • Masukkan air gula yang telah ditapis bersama kelapa muda..kacau hingga rata
    • Bila inti kelapa kering masukkan tepung gandum ..masak hingga sebati

    Cara membuatnya :
    • Campurkan semua bahan doh dan gaul uli sebati kecuali shortening
    • Masukkan sedikit demi sedikit shortening..uli hingga kenyal dan tidak melekat di tangan
    • Biarkan doh berehat selama 1 jam (**cara lain mengunakan bread maker machine)
    • Selepas 1 jam..tumbuk2kan doh dan bulatkan  (lebih kurang 50g satu)..masukkan inti kelapa di dalamnya & bulatkan semula..
    • Rehatkan 45 minit lagi..selepas tu bolehlah dibakar pada suhu 170c selama 20-25 minit
    • Sapukan sedikit mentega di permukaannya selepas keluar dari oven




      Bun Seri Kaya

      Hujung minggu lepas..takde aktiviti luar daerah..:)
      Sempatlah buat 3 bun & Bun Seri kaya ini antaranya..semuanya rujuk dari resepi Mat Gebu.
      Dohnya lebih lembut dari bun sebelum ni (melekat2 ditangan)..tapi hasilnya memang lembut..gebu..
      & seri kayanya pun saya buat sendiri malam sebelumnya..dan letakkan sebagai hiasan di atas bun ni..:)

      Bahan-bahannya :
      1. 350grm tepung roti (high protein flour)
      2. 200ml air sejuk (dari peti sejuk)
      3. 50g gula halus
      4. 1/2 sudu teh garam halus
      5. 3 camca besar yis
      6. 1 sudu teh bread improver
      7. 20g serbuk santan 
      8. 1 sudu besar susu tepung
      9. 1 biji telur (saiz kecil)
      10. 30g mentega
      11. 1 sudu teh pandan paste
      Bahan hiasan ;
      1. secukupnya ; kaya & kelapa kering (saya gunakan bijan..sbb takde stok)
      Cara membuatnya :
      • Gunakan mixer (sebab doh agak lembut)
      • Satukan kesemua bahan-bahan kecuali mentega & bahan hiasan..putarkan
      • Masukkan mentega..putar sehingga doh kenyal & elastik
      • Tutupkan dengan plastik cling biarkan 1 jam
      • Kaedah lain, mengunakan Bread Maker 
      • Selepas 1 jam..tumbuk2 & bahagikan doh ..bulat2kan dan biarkan selama 45-1 jam
      • Bakar pada suhu 180c selama 20-25 minit

      Happy Birthday Amirah Sofiya !

      21 March 2001 - 21 march 2011
      Genap 10 tahun umur kakngah..



      Bertuahnya ibu dapat kakngah..
      Ringan tulang menolong ibu ke dapur..dah pandai goreng ikan....masak nasi..
      Dan bila ibu sebut nak masak..kakgah pun menyibuklah sekali.
      Suka perhatikan ibu mengunting dan menjahit..tempat ibu bertanyakan pendapat
      Pandang kakngah..macam tengok diri ibu sendiri dicermin..
      Terima kasih kakngah kerana membahagiakan hidup ibu, ayah, banglong & adik
      Semoga kakngah menjadi anak yang solehan..
      Bahagia didunia & akhirat..amin..:)

      Friday, March 18, 2011

      Spaghetti Cheese


      Malam ini memang terasa nak makan spaghetti cheese..
      Lepas je dapat resepi dari Lina...:)
      tapi..bila nak tengok resepinya..baru perasan..resepinya tertinggal kat ofis..huhu
      Habis tu...hentam jelah..tetapi ingat bahan-bahan asasnya..yang lebih-lebihnya ditambah sendiri ikut citarasa..

      Rasanya sedap..gabungan cheese & pedas black pepper ..sedap di makan panas-panas ;)

       Bahan-Bahan (Hidangan 5-6 orang )
      1. 400 grm spaghetti 
      2. 120grm cream cheese (saya guna Philadephia)
      3. 3 biji telur (dipukul)
      4. 4 batang sosej (saya guna jumbo cheese sosej)
      5. 6 biji cendawan butang ( di potong )
      6. 1 sudu besar lada hitam (di tumbuk)
      7. 1/2 sudu kecil lada putih
      8.  2 1/2 cawan air rebusan spaghetti
      9. 1 kiub pati ayam (dibancuh bersama air rebusan spaghetti)
      10. 1/2 biji bawang besar kuning
      11. 2 biji bawang putih
      12. 1 sudu besar mentega
      13. Garam - secukup rasa
      Cara Menyediakannya :-
      • Rebus Spaghetti lebih kurang 5-10 minit, tapis & ambil 2 cawan airnya
      • Cincang halus bawang besar & bawang putih, tumis dengan mentega hingga naik bau
      • Masukkan sosej yang telah dipotong kemudian cendawan butang..masak sebentar
      • Masukkan spaghetti, lada hitam & air rebusan spaghetti tadi ....rasakan garamnya
      • Pukul cream cheese a & masukkan telur, gaul hingga sebati..masukkan ke dalam spaggeti tadi..
      • Gaulkan sekejap & terus tutup api (jgn terlalu lama) ..
      • Boleh juga ditambahkan daun parsley & bolehlah di hidang..

      Thursday, March 17, 2011

      Telekung Nina

      Telekung renda warna pink ni milik Nina, anak gadis Mama Sally..


      Nina sebaya dengan Sofiya tapi lebih tinggi..jadi saya buatkan lebih besar sikit dari saiz telekung sofiya,
      guna kain cotton 3 1/2 meter (bidang 45 inci)
      ..biar Nina boleh pakai lama sikit..1..2 tahun lagi..
      Masa buat telekung Sofiya hari tu takde stok renda warna pink ..
      Alhamdulillah masa buat telekung Nina ni ada dah ada stok..
      InsyaAllah lepas ni ada lagi sehelai .. ;)

      Wednesday, March 16, 2011

      Bun Pandan Kismis

      Dah lama betul tak buat roti..bread maker machine pun dah lama berehat panjang..hehe
      Petang tadi try buat bun dari resepi Che Mat Gebu..
      Lembut gebu je rotinya..terasa manis kismis dan harum pandan masa membakar..
      Sedap dan berbaloi-baloi buat bila buat sendiri..trylah ;)

       Bahan-bahannya
      1. 300grm tepung roti
      2. 2 sudu teh yis (saya guna jenama Mauripan)
      3. 45grm gula halus
      4. 1/2 sudu teh bread softerner
      5. 1/2 sudu teh bread improver
      6. 1/2 sudu besar susu tepung
      7. 1/2 sudu besar pandan paste
      8. 100ml susu segar
      9. 105ml air
      10. 130grm kismis
      11. 1/2 biji telur
      12. 20grm lemak sayur (shortening)
      13. Sedikit mentega untuk disapu
      Cara Membuatnya ;
      1. Gaul tepung, bread improver, bread softener, yis, susu tepung, gula & garam hingga rata
      2. Masukkan shortening, kismis, pandan paste, telur, susu @ santan  & air..uli hingga menjadi doh licin (tidak melekat ditangan)
      3. Bulatkan doh, tutup dengan plastik cling @ kain lembab, biarkan selama 1 jam hingga doh naik sekali ganda
      4. Tumbuk2 doh  & bulat-bulatkan (lebih kurang 50 grm satu) lebih kurang 14-15 biji
      5. Letakkan di dalam loyang yg telah di sapukan sedikit mentega 
      6. Biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 minit
      7. Panaskan oven sekejap..dan bakar pada suhu 170c selama 20 minit
      8. Keluar dari oven, sapukan dengan mentega di permukaannya..
      Cara Membuatnya (Guna bread maker machine)
      1. Masukkan ke dalam bread maker machine, pilih setting doh dan tekan on
      2. Seterusnya ikut seperti langkah 4-8 diatas..
        Bread maker machine

        adunan doh sebelum di uli

        doh selepas siap di uli


        Doh selepas 45 minit di rehatkan..siap utk di bakar

        Monday, March 14, 2011

        Tauhu Sumbat

        Resepi kuih yang senang, ringkas & sedap..selalu buat bila rasa lapar & malas nak masak yang rumit..tapi kena pilih tauhu yang terbaik..sebab itulah bahan utamanya..:)
        Bahan-Bahan
        1. 6 biji tauhu di potong 2 ( pilih yang lembut dan masih baru)
        2. 1 mangkuk campuran (Lobak merah, Sengkuang, Timun, Taugeh (di potong panjang & halus)
        3. 1 biji telur ( di campurkan dgn sedikit garam & lada sulah) 
        • Gaulkan tauhu (tak pyh letak garam lagi) ke dalam bancuhan telur & goreng
        • Belah dibahagian atasnya & masukkan campuran sayur-sayuran tadi
        Bahan-bahan Sos Cili
        1. 1 cawan cili kisar (campuran 10 biji cili kering +2 biji bawang merah + 1 biji bawang putih)
        2. 1/2 cawan sos cili 
        3. 1/2 cawan gula
        4. 1 cawan air
        5. 1/2 cawan perahan air asam jawa
        6. Garam secukup rasa
        • Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk (kecuali air asam jawa)
        • Masakkan dengan api sederhana besar hingga mendidih
        • Masukkan air asam jawa..biar hingga kuah sebati & pekat
        • Boleh juga di campurkan dengan sedikit bijan / kacang tanah yang telah di goreng tanpa minyak (klu takde pun takpe)
        • * Sos cili ini cukup untuk dimakan bersama lebih kurang 10 biji  Tauhu

        Sunday, March 13, 2011

        Marble Vanilla Muffin

        Petang tadi buat rombongan ke ke Kedai Bakery Bagus, Shah Alam..penuh satu kereta dari kakak, kakak ipar, adik ke anak-anak buah pun join sekali..:)
        Memang seronok !, sebabnya semua bahan -bahan untuk buat roti, kek & pastry dan lain-lain memang ada kat situ..cuba siap je lah fulusnya..hehe
        Lepas tu try buat Muffin ni, ikut resepi dari Che Mat Gebu...muffin yang lembut dan terasa gabungan vanilla & coklat di dalam..klu guna paper cup saiz ni ..boleh dapat lebih kurang 25 biji..resepinya mudah & bahannya pun senang didapati ;

        Bahan-bahan :
        1. 180 grm butter
        2. 140 grm gula halus
        3. 2 biji telus gred A
        4. 100ml susu segar
        5. 220grm tepung gandum *
        6. 2 camca teh baking bowder * (*digaul rata & di ayak)
        7. 1 camca teh esen vanilla
        8. 1 camca teh coklat emulco
        Cara membuatnya :
        • Panaskan dulu oven selama 10 minit..
        • Putar mentega & gula halus hingga putih..
        • Masukkan telur satu persatu, putar hingga sebati
        • Masukkan tepung gandum yang telah di ayak berselang seli dengan susu segar
        • Cedok 1/3 dari adunan dan gaul rata dengan coklat emulco ( 2/3 lagi adunan vanilla)
        • Cedokkan adunan vanilla & adunan coklat ke dlm paper cup  & lorekkan mengunakan lidi hingga menjadi marble
        • Bakar pada suhu 175c selama 20 minit..

        Friday, March 11, 2011

        Skirt Amelin

        Hari ni barulah dapat menyentuh mesin jahit..kalau hari berkerja, sempat jeling-jeling je..hehe
        Sambil menunggu sup tulang empuk..sempat siapkan 2 helai skirt Amelin yang telah di gunting awal minggu lagi..



        Skirt 1 ; Skirt  warna pink..potongan A, beropol dengan kain yang sama di bahagian bawah..kain yang digunakan untuk membuatnya tak sampai 1 meter.
        ropolnya gunakan 2 keping kain (bidang 45 inci ), lebarnya ropolnya berukuran 4 inci, getah di bahagian pinggang pula saya gunakan saiz 3/4 untuk skirt..



        Skirt 2 ; Merah Putih.;
        Tengok-tengok dalam stok baki kain, terjumpa lebihan kain masa buat dress anak buah dulu..kainnya sikit je ..tak cukup untuk buat sehelai skirt saiz Amelin..

        ..nasib baik ada kain cotton merah ni....jadi saya sambungkan kain lebar 2 1/2 inci di bahagian pinggang dan jahitkan getah saiz 3/4 inci..


        Di bahagian bawah skirt yang tak cukup kain tu saya guntingkan kain cotton merah berukuran 8 inci yang  di lipat dua ( jadi lapiknya berukuran 4 inci) dan saya jahitkan sekali dengan renda cotton..Alhamdullilah siap dah 2 skirt Amelin...

        LinkWithin

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...