Thursday, February 2, 2012

Popia bersira pedas !


Popia antara kuih favourite saya ..semuanya jenis samaada popia basah, popia goreng biasa & berkuah & popia sira pedas..semuanya suka..semuanya sedap..:P
lama rasanya tak buat popia..kulit popia yg asalnya nak buat murtabak mini..ditukar resepi ke popia goreng & bersira pedas..saya buat kedua-dua sekali sebab taktau nak pilih yg mana lebih sedap...lebih-lebih lagi di waktu petang masa perut berkeroncong..:)


Bahan-bahan
  • kulit popia secukupnya
  • Utk Inti
  • 1 batang carrot - dihiris halus
  • 1 biji sengkuang kecil
  • taugeh
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 10 ekor udang - dibuang kulit & di potong kecil
  • 1 sudu mkn sos tiram
  • garam
  • perisa@gula sedikit
  • Utk Sambal Sira
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
  • 2 sudu besar sos chili
  • sedikit air asam jawa@cuka
  • gula
  • garam
  • bijan sangai
Cara-cara
  • Utk Inti - tumis bawang besar hingga naik bau. masukkan udang. kacau rata. masukkan sengkuang, carrot dan taugeh jika suka. perasakan dengan garam dan juga perisa & gula (jika suka). tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi dan goreng hingga kekuningan.
  • Utk Sambal Sira - panaskan minyak, tumis bahan2 tadi hingga agak2 pekat dan kering. masukkan popia yg dh digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan. siap utk dhidang!
Jemput makan..:)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...