Tuesday, October 16, 2012

Pink Dress



Assalamualaikum

Minggu lepas saya buat kan 2 helai Peasant Dress warna pink  ini saya buatkan utk Sofiya & Amelin... 2 meter kain cukup- cukup untuk buat dress ni &  dipakai dengan lengging warna yg sama....Alhamdullilah tak sampai beberapa jam siaplah dress yg simple ni..:)

Monday, October 15, 2012

Happy Birthday Sayang..


Happy birthday sayang .... pada mata saya masih tetap nampak muda & masih tetap encem...:)

Semoga Allah berikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki & diberikan kebahagian hidup didunia & akhirat...semoga saya dapat bersama-sama hidup dengannya di dunia & akhirat...amin


Tuesday, October 9, 2012

Murtabak Maggi


Menu kegemaran anak-anak yg paling2 Amelin, bila sebut nak masak murtabak..suka sangat dia...1 adunan ni dia boleh habiskan sorang..:) Resepi asal dari blog Che Mat Gebu tapi hari ni saya tukarkan sedikit ramuan asasnya dari daging ke sardin...kebetulan sambal sardin ada berbaki beberapa ketul...Resepi ringkas & mudah sangat nak buat & CMC siapkan sekali resepi bawang jeruk, yang ni saya tak buat..cuma makan dengan sos cili je..:)



BAHAN-BAHANNYA :-)
1 paket mee segera MAGGI perisa kari
2 biji telur
150 g daging cincang (saya ganti dengan 2 ketul sardin & 2 sudu sambalnya )
1 biji bawang besar, cincang
1 cm halia* (sy tak letak)
1 ulas bawang putih*(*tumbuh lumat)
1 camca teh rempah kari daging
1 pokok kecil daun bawang, hiris halus
1 biji cili merah, hiris halus
1 biji cili hijau, hiris halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam (sy tak letak)
1 camca besar mentega
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak

BAHAN BAWANG JERUK :-)
1 biji bawang besar
1/4 cawan cuka makan
1 camca besar sos cili
1 camca besar gula
Secubit garam (jika perlu)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK JERUK BAWANG :- Bawang besar, dikupas, cuci dan hiris halus2. Satukan bersama cuka makan, cili sos, gula dan sedikit garam jika perlu. Kacau rata dan simpan dalam peti sejuk 20 - 30 minit.
  2. UNTUK MERTABAK MAGGI :- Asingkan mee segera dari rencahnya. Celur mee segera tadi hingga lembut, toskan dalam tapisan dan biar sejuk. Panaskan mentega, tumis bawang besar hingga perang, masukkan rempah kari, perencah mee maggi, serbuk lada hitam dan daging cincang. Kacau rata dan tuang air, masak dengan api perlahan hingga hampir kering. Tambah hirisan cili merah, hijau dan garam secukup rasa. Matikan api.
  3. Dalam satu mangkuk, masukkan 1/2 bahagian mee, 1/2 bahagian daging dan 1/2 bahagian hirisan daun bawang, gaul rata. Pecahkan 1 biji telur, kocok sedikit dan tuang dalam mangkuk berisi bahan2 tadi. Kacau rata dan tuang ke dalam non-stick pan yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak masak.
  4. Masak dengan api perlahan sehingga permukaannya mengeras (nak cepat tutup sekejap), dan terbalikkan. Masak untuk 1 - 2 minit lagi hingga kuning keemasan. Alihkan ke dalam pinggan. Buat kaedah yang sama untuk baki bahan2 tadi.
  5. Potong murtabak maggi tadi ikut kreativiti masing2 dan hidangkan bersama bawang jeruk, kalau ada kari dhal pun sedap, nak hidang dengan cili sos atau thousand island sos pun boleh.....Selamat mencuba yeaaa..

Sunday, October 7, 2012

Projek Roti : Roti Inti Kelapa & Roti Krismis

Assallamualaikum...

Fuhh..lama betul breadmaker saya bertapa...hehe...berbulan-bulan lamanya..nasib baiklah boleh berfungsi lagi..hari ni baru teringin nak merasa sendiri roti inti kelapa yang lama saya idamkan..nak beli di kedai inti kelapanya tak segelap & sesedap buat sendiri :P...
..Selepas lama tak meroti..bahan-bahan roti pn dah expire...hari ni kes nak mendera breadmaker..adun terus 1 kg tepung high protein / tepung roti...inilah hasilnya..
2 loyang roti inti kelapa & 1 loyang roti krismis
 Setelah siap dibakar....hasilnya cukup untuk stok seminggu..





buahtangan - sepiggan untuk jiran sebelah, mak & mertua
Terima kasih unutk 2 pembantu comel yg baik hati & ringgan tulang menolong...:)

Resepi kedua-dua adunan roti ni  saya gunakan adunan yang sama, cuma tukarkan intinya dari inti kelapa  atau masukkan krismis dalam adunan..
Resepi asal : Dapur tanpa sempadan (Che Mat Gebu)


Bahan Doh :-)
500 g tepung roti
240 ml air
20 g susu tepung
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
80 g lemak sayur (shortening)
100 g gula halus
1/2 camca teh garam
2 camca teh yis segera
1 camca teh bread improver
1 camca teh bread softerner

Bahan Inti Kelapa :-)
2 1/2 cawan kelapa parut putih (guna kelapa kulit basah)
60 g gula melaka
50 g gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 cawan air

Cara membuatnya :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali lemak sayur, gaul rata dan uli 10 minit. Gaulkan dengan lemak sayur sedikit demi sedikit hingga habis sambil diuli lagi 10 - 15 minit atau hingga doh menjadi kenyal dan elastik. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 untuk doh dalam Bread Maker, pilih setting untuk doh dan "on". Tunggu hingga siap.
  2. UNTUK INTI KELAPA :- Gula melaka dipotong kecil2 dan satukan bersama gula pasir dan 1/4 cawan air dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Tapis air gula tadi ke dalam kuali. Masak hingga gula berbuih. Masukkan kelapa parut dan gaul rata, masak hingga sedikit kering tapi masih lembap. Gunakan api perlahan.
  3. UNTUK BUN KELAPA:- Keluarkan doh, tumbuk dan uli 5 minit. Bahagi2kan doh kepada bebola seberat 50 g setiap satu. Ambil sebiji bebola, leperkan dan sudu 1/2 camca besar inti kelapa, cantum dan bulat2kan. Susun dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega, jarakkan untuk doh mengembang. Buat hingga habis. Biar bun 45 minit kemudian bakar dalam oven pada suhu 180C selama 7 - 10 minit atau hingga permukaan roti keperangan. Sapu dengan mentega sementara roti masih panas. Menghasilkan kurang lebih 20 biji bun...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...