Wednesday, December 22, 2010

Happy Birthday Amir Ashraf !




22hb December 1999, hari lahir Amir Ashraf
Pejam celik dah 11 tahun umur Amir

Masih segar terbayangkan wajah comelnya ketika itu.
Semua orang yang melihatnya mengatakan wajahnya persis ayahnya..
Malah sifatnya pun banyak mewarisi sifat ayahya...penyayang,  penyabar & sensitif
Dan mewarisi sifat ibu..kreatif & teliti..
Sentiasa mendoakan hidupnya dirahmati Allah dan diberikan petunjuk jalan yang lurus disepanjang hidupnya..
Semoga dia menjadi penghuni syurga....

Saturday, December 18, 2010

Kembali ke sekolah ~ Projek 1


Alhamdullilah..seronok ! dapat siap 5 helai pencil case ni,
paling seronok apabila berjaya menghasilkan nya dari tutorial dari blog,
maknanya bertambahlah ilmu ..:)
Suka pada design pencil case ni...berbentuk kotak, berzip & berlinen didalam.
Yang paling saya suka ; boleh campurkan 2 helai kain berlainan corak dalam satu.
Ini semuanya untuk anak2 & anak2 buah...sebenarnya masih tak cukup lagi.(maklumlah anak + anak buah = ramai )
Kerana masa terhad dan baju sekolah Sofiya pun belum siap lagi...:0
Oklah tu...sebagai percumaan dan dapat siapkan 5 helai ......Yahoo.. !!

Monday, December 13, 2010

Peasant Dress - Merah

Biasanya saya buat  2 baju yg sama untuk Sofiya & Amelin..macam kembar !

Sama kain, sama design, lebih kurang sama saiz cuma labuh je lain (sbb kakaknya lebih langsing ).
rasanya sejak  Sofiya ada Amelin...
mungkin satu masa berubah..bila Sofiya dah terasa malu utk pakai sedondon dengan Amelin..
tapi buat masa sekarang bila saya tanya Sofiya..jawapan nya masih: ; suka !.



Sunday, December 12, 2010

Untuk ~ Qistina

2 helai peasant dress untuk Qistina ...si comel 2 x lebih tembam dari Amelin..:)


Yang pertama - corak polka dots
Letakkan renda hitam bercorak di bahagian depan

Buatkan pendek sedikit sebab Qistina nak bergaya dengan legging
tambahkan juga riben dan butang berhias di lengan nya


Yang kedua...peasant dress guna kain yang sedia ada..:)

~sorry ! jurugambar tak profesional..gambar kaki yg menumpang sekaki pun ada ..hehehe




Thursday, December 2, 2010

Uikk !! bila nak habis ..

Fabrik warna putih & berbunga rose pink ni dah lama saya beli & tak tau berapa meter saya beli pada masa tu..(sampai dah hilang ingatan..hehe)
Yang pelik nya selepas buat 3 helai ; 2 helai peasant dress & 1 helai sun dress..
masih banyak lagi baki kain ye...
agaknya apalah projek yang saya fikirkan  nak buat masa tu..:)
Gaun tidur ( Pleasant dress) utk Amelin & Sofya

Sundress utk Amelin sorang

Monday, November 29, 2010

Untuk Nur Zara

Gaun berbunga mawar merah ini hadiah untuk anak buah, Nur Zara yg genap ~ 1 tahun !



Suka pada warna & corak fabriknya.. latar putih dan bunga rose merah kecil..
sesuai untuk baby comel..
tapi terbesar dari saiz badannya .. takpelah boleh pakai lama ..:)
semoga hidupnya putih bersih & berbunga keceriaan selalu...Insyaallah

Monday, November 22, 2010

Betul-betul seksi !!

Hehe...rasa nak ketawa tengok gambar-gambar di bawah nie..
Anak gadis sunti di bawah nie ialah ; Qistina, anak bongsu abang dan  Amelin..
Dress yang Qistina pakai nie permintaan dari ibunya..sama design ngan dress Amelin,

tapi dia punya lagi seksi..betul-betul seksi!
cukuplah dua keping gambar nie..yang lainya tak sesuai untuk tatapan umum..hehe

Wednesday, November 10, 2010

Beg lagi !

5 bag + 1 pencil case ~ 1 hari...Ahad lepas
Adoiyaii..penat..lepas balik dari Genting Highland..
Esoknya, Ahad tu saya terus menjahit ...siapkan tempahan dari kawan2 anak buah..

Alhamdullilah siap..inilah kesemuanya...

Peasant Blouse ~ 2

Peasant blouse kali ini berwarna biru, warna yang jarang saya pilih...
cantik. bila tengok kuntuman tulip berwarna biru ini..
Sedikit tambahan dari yg pertama..bersarkan sedikit saiz & labuhnya..
tambahkan reben & renda putih untuk nampak comel..



Amelin & Sofiya gayakan  blouse ni semasa bercuti di Genting Highland pada cuti Depavali lepas..

Tuesday, November 2, 2010

Buku baru..

 Dua buku jahitan yang telah saya beli minggu lepas ;
Pertama.
Panduan Membuat Pakaian - Mariam Abu Bakar ( Harga RM 50.00)
Antara Halaman - Panduan Membuat Pakaian


Ringkasan Buku :-

1 ) Panduan Membuat Pakaian  (Mariam Abu Bakar)
  1.  Panduan lengkap mengenai jahitan termasuk barang-barang keperluan menjahit,  fungsi & cara mengunakan mesin jahit
  2. Langkah-langkah memotong & menjahit pakaian pelbagai fesyen, seluar, skirt, blouse ,baju kurung dll.
2) Variasi Busana Tradisional  (Salikin Sidek)
  1. Panduan mengukur pakaian, pilihan kain sesuai
  2. Panduan  melakar, mengunting & menjahit kebaya dan baju kurung tradisional pelbagai fesyen seperti baju kurung riau, baju kurung pahang, baju kurung johor..
Variasi Busana Tradisional ~ Salikin Sidek (RM 35.00)

Antara panduan dari buku Variasi Busana Tradisional

Seronok dapat memiliki buku sebagai rujukan dan dapat menambah ilmu..
Selain dari itu emak tetap rujukan jahitan saya yang utama ...

Baju Melayu tercomel

leher ~ tebuk belanga & jahitan tulang belut

Baju melayu ini yang paling kecil penah saya buat..
Baju Melayu pertama milik Harith Isyraq..masa ini umurnya 2 bulan..ditempah untuk dipakai kenduri aqiqah..
Panjang tangannya cuma 9 inci !..
Seronok sebenarnya menjahit baju baby..kerana comel dan saya selalu berprasangka..betul ke saiz nie?..comel ye?
Tapi memang itulah saiznya...comel untuk si comel...:)

Wednesday, October 27, 2010

Don't worry be happy..

Weekend lepas..nie jelah hasil jahitan...
Asyik berkemas dapur..dek serangan anai-anai..
Don't worry be happy...)
Nak buat macam mana anai-anai pun nak cari makan jugak..

Beg & pencil case ini pengubat penat..
 Comelkan corak cartoon ni..

Ubah-suai sikit dari beg sofiya yang lepas~ besarkan sedikit saiznya & panjangkan tali ~  lebih besar & boleh letak banyak  benda didalamnya..:)

Tuesday, October 19, 2010

Beg untuk Sofiya

Rambag mata!...baru angan-angan dah beli 4 kain terus untuk buat bag..tapi cuma 1 meter utk 1 corak je..:)
corak cartoon yang comel tu untuk anak-anak...untuk buat bag & pencil case..
corak bunga-bunga nak buat shopping bag @ make-up bag untuk ibu
bag & pencil case
Untuk merealisasikan nya ..(betul ke ejaan) malam tu jugak gunting kain (simpan, takut tak buat) ...untuk Sofiya pakai ke sekolah untuk exam besok.. Letakkan poket didepan untuk letak pencil case atau buku.

Suka hati dia sebelum pergi sekolah hari nie ...ibunya pun suka dapat mengembirakan dia...

Monday, October 18, 2010

Peasant Blouse ~ 1

Peasant Blouse ni yang pertama saya cuba..
Tinjau2 blog terjumpa tutorial dlm blog,  My.Crazyart Zone (tutorial yang mudah & senang faham)
Sambil tengok blog sambil mengunting..
Mula2 rasa cuak jugak..jadi ke..
Alhamdulillah ..jadi & siap juga blouse untuk dua anak gadis saya nie..
lepas ni nak buat lagi..dengan tambahan disana sini..:)



Monday, October 11, 2010

Si comel ...






Mood Amelin baik hari ni..tapi tak nak tangkap gambar ngan kakak..nak sorang-sorang je..macam2 Amelin!
Layan jelah gaya si comel nie..

Baju yang Amelin gayakan ni..buat masa akhir2 syawal kelmarin..untuk jalan2 raya malam tu..
Comel sangat coraknya...ada gambar princess, cakes & gifts ..
Sebab masa yang suntuk...tapi nak buat dress baru jugak..buatlah dress sexy nie..tapi pakailah ngan cardigan  ..Cuma kali ini buat labuh & reben besar di belakang untuk Amelin dan untuk Sofiya, paras lutut..ingat nak jahitkan renda di bawahnya..tapi tak sempatlah..renda pink pun dah habis stok...:)

Thursday, September 30, 2010

Merah itu menawan..



butang di bahagian belakang ~

Tak sempat nak tukar langsir & sofa cover baru raya tahun ni....
Cuma sempat jahit 4 helai cushion cover..jadilah kan..
Nampak berseri jugak bila warna coklat sofa kawinkan ngan cushion cover berbelang merah...
Kain ni saya beli di Nagoya ~ tebal sesuai untuk buat cushion cover
1 1/2 meter boleh buat 4 helai cushion cover & 1 table runner...jimat-jimat..:)

Baju baru di hari raya

  

Tahun ni, kami sepakat memilih warna merah sebagai tema sedondon kami...
Warna yang ceria & senang dicari..:)
Tapi untuk mencari yang corak yang berkenan dihati tu payah jugak..
Baju kurung pesak pahang & kain potongan A
Untuk kami sekeluarga saya menyiapkan sepasang baju melayu untuk suami & anak sulung dan baju kurung anak gadis, 2 pasang sorang ...dan untuk saya 4 pasang cukup ke ? hehe

Siap utk  jalan raya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...