Friday, April 22, 2011

Langsir bersambung..:)

Minggu ni memang bercadang nak menyiapkan 2 helai langsir untuk bilik tidur..
Langsir fabrik jarang (day curtain ) & Langsir fabrik tebal ( night curtain)


Sengaja saya buka awal langsir lama, supaya takde alasan nak melambatnya menjahit..hehe

Pertama sekali mengunting & menjahit langsir kain jarang (day curtain)
Langsir berwarna putih ni..saya beli bidang 110 inci....saya cuma perlu menjahit tape langsir & kelim bahagian tepi je..bahagian lipatan bawahnya tak perlu dijahit kerana ada jahitan pemberat langsir ..
cepat siap..lebih kurang 1 1/2 jam masa menjahit

Untuk langsir kain tebal (night curtain) berwarna coklat ni saya buat langsir jahitan lurus saja..
Guna kain yang sedia ada dalam stok bidang 45 inci...dan kena buat 2 helai langsir (kiri & kanan)
Tapi bila mengunting (tanpa check dulu berapa meter kain tu..) baru perasan tak cukup kain..dalam 14 inci lagi..ayoyoo..hehe..
dan bertambah fening...kain takde stok lagi kat kedai..jadi terpaksalah disambungkan ..dengan kain berjalur yg lebih kurang sama warna.

sambung kain corak berjalur
selepas di jahit

Alhamdullilah..walaupun dikawinkan dengan kain yang berlainan corak..nasib baik secocok ..hehe
Untuk peringatan saya sendiri , ukurannya :-.
  • Ukuran Langsir bilik - 97 inci
  • Ukuran harus di tambah 7 inci (basi di bahagian atas & kelim bawah) utk kain bidang 45 inci
  • Ukuran yg harus di gunting ; 97 " + 7 = 104 inci
  • Untuk kain langsir bidang 110 inci, jumlah keseluruhan kain : 4 1/2 meter  
  •  Ukuran yag harus di gunting : 97" + 2 " = 99 inci
  • Untuk kain langsir bidang 45 inci , jumlah keseluruhan kain : 9 meter (1 1/2 keping kain utk 1 helai langsir)

5 comments:

  1. tapi cantik jugak la kalau sambung kain jalur tu. akak pandai cari matching.nice curtain

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. tq husna..susah jgk masa akak cari yg sesuai..nasib baik ok jgk..:)

    ReplyDelete
  4. pada pendapat akak, mana lebih untung? kain bidang 110 atau bidang 60 untuk dibuat langsir?

    ReplyDelete
  5. tahun lepas..tahun ni baru akak comment..sorry byk2 ye..untung rasanya, lbh krg...sebab kain bidang 110 mahal sekali ganda dr harga bidang 60...mudah utk buat day curtainlah sebab x payah nk sambung kain lagi...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...