Monday, May 30, 2011

Scones

sedap dimakan dengan jem, krim & butter
Lepas makan scones  di Teapot Deli tengahari tadi  klik sini...terus teringin nak try buat scones sendiri.
Selesai je makan malam terus cuba resepi scones dari Yani@Myresepi.com..
Cara membuatnya senang je..&  saiznya saya buatkan kecik sikit ...
Hasilnya pun memuaskan tapi rasanya sikit kurang lemak susu banding dari scones yang saya cuba di Teapot Deli
InsyaAllah..kalau ada masa lain kali nak try buat scones dari resepi yang lain..:)

Bahan-bahan ( 9~10 biji )
  1. *125g tepung roti
  2. *125g tepung gandum
  3. *1 sudu besar baking powder
  4. *2 sudu besar gula halus
  5. @1 biji telur
  6. @50g plain yogurt
  7. @50g susu segar
  8. 50g butter
Sebelum di bakar
Cara-cara
  • Potong dadu/ kecil2 butter. Kemudian simpan dalam peti sejuk 
  • Masukkan semua bahan @ ke dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang atau berbuih. 
  • Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam food processor. Mix sehingga sebati. Masukkan pula butter. Mix lagi sehingga jadi serbuk roti. - kalau takde food processor, bhn * bolehlah diayak kemudian ramas butter jadi spt serbuk roti. 
  • Masukkan no.3 ke dalam no.2. Kacau dengan spatula sehingga takde debu-debu tepung. Nak cepat boleh juga uli dengan tangan. Simpan doh dlm peti sejuk selama 10 minit
  • Panaskan oven sehingga 200 degree 
  • Keluarkan doh dari peti sejuk.Taburkan sedikit tepung roti di atas papan canai. Canaikan jadi bentuk panjang. Tabur pula sedikit tepung roti ke atas doh. Lipat 2. Kemudian canai memanjang lagi. Ulang langkah ini sehingga 5 kali. dah ketebalannya lebih kurang 1.5~2cm. 
  • Terapkan dengan bentuk bulat atau apa saja yang anda suka. Boleh juga dipotong mengikut bentok yg disukai. 
  • Sapukan dengan susu segar dipermukaan scone. Bakar selama 15 minit. 
  • Bila siap bolehlah dimakan dengan jem, butter atau krim..:) 
  •  

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...