Powered By Blogger

Saturday, May 28, 2011

Pasta in creamy sauce

Sarapan hari ni..try buat resepi yg di ambil dari blog Kak Umi@home sweet home ...tapi  guna pasta bentuk bowties yg cute....sarapan ni ikut selera anak-anak..sebab rasanya creamy & cheese tapi taklah menjadi kesukaan suamiku .setakat makan sepinggan je..takpelah sesekali ikut selera anak-anak....:)

Bahan -bahan (saya guna separuh dari sukatan saja)
  • 450g  Spaggetti  (sy guna pasta ~ bowties)
  • 2 camb minyak jagung (sy guna olive oil)
  • 1 labu bawang besar
  • 6 biji cendawan butang (dihiris )
  • 200g udang - dibuang kepala & kulit (saya campurkan sekali crab sticks )
  • 115g keju cheddar (sy letak 2 kpg cheesedale utk separuh sukatan)
  • 3 biji telur
  • 3 camb susu segar @ 4 camb whipping cream
  • garam, serbuk lada hitam secukupnya
  • 3 camb hirisan daun parsli @ dried parsley (sy tak letak)

Cara:-

  1. Jerang air yg banyak, bila mendidih, masukkan 1 camb minyak, garam dan spaghetti.
  2. Cincang bawang, panaskan minyak dan goreng bawang hingga layu dan keemasan.
  3. Masukkan udang dan kacau hingga udang masak. Ketepikan.
  4. Parutkan keju. (saya x buat step ni laa..guna cheesedale terus masuk dlm spaghetti ketika panas tu).
  5. Pukul telur dengan garfu.
  6. Bila udang masak, masukkan cendawan butang,  susu atau whipping cream dan bubuh garam serta serbuk lada hitam.
  7. Toskan pasta kemudian letak semula di dlm periuk.
  8. Masukkan telur dan keju, kacau cepat dan campurkan dengan bahan gorengan.
  9. Kemudian sajikan dan hias dengan daun parsley.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...