Sunday, May 15, 2011

Sarapan pagi hujung minggu..:)

Seronoknya bila hujung minggu...lega sikit..& boleh plan hari dengan tenang..boleh mencuba menu yang anak-anak & suami & diri sendiri teringan nak makan..:)

Menu pagi minggu hari ni di mulakan dengan bubur ayam, sambal ikan bilis & telur masin..bubur ni favourite anak-anak & suami...tapi kena buat complete set macam ni....sebab bila makan sekali dengan sambal & telur macam baru terasa kelazatanya..heheh..

Bubur nasi, sambal ikan bilis & telur masin



Bahan-Bahan :

  • 2 cawan beras
  • 2 liter air (boleh ditambah jika bubur terlalu pekat)
  • 2 biji bawang kecil (dihiris)
  • 2 ulas bawwg putih (dihiris)
  • 2 inci halia (hiris)
  • 2 ketul daging ayam (saya guna bahagian dada)
  • 1 kiub ayam, 
  • lada hitam, lada putih & garam
  • Sedikit rempah penumis - Kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih
  • 2 Sudu besar mentega untuk menumis 
  • Sedikit daun sup, daun bawang bawang goreng  

Cara-cara menyediakannya :

  1. Tumiskan rempah penumis & bahan2 hiris dengan mentega..hingga naik bau.
  2. Masukkan daging ayam ..masak sebentar
  3. Masukkan air & beras yang telah dibasuh ..didihkan dengan api besar..
  4.  Kacau dan tambahkan bahan2 perasa.
  5. Masakkan bubur dgn api sederhana/kecil hingga kelihatan pekat & kembang. Tambah air jika bubur terlalu pekat..
  6. Jika bubur dah masak ..bolehlah dihidangkan bersama-sama daun bawang & sup & bawang goreng..
  7. Boleh dimakan bersama sambal ikan bilis & telus masin atau apa-apa saja yang digemari..:)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...