Thursday, March 3, 2011

Ayam Goreng ~ Hot n Spicy

Semalam teringin sangat nak makan ayam goreng..
Dah 2 minggu asyik makan buah-buahan dan roti-rotian je..
Semalam secara rasminya baru pulih dari sakit gigi... bolehlah digunakan semula seperti biasa..:)
Semalam juga cuba resepi dari kak besah dan telah diubah suai ikut citarasa sendiri...
yum..yumm..:)

Kawan-kawan yang nak merasa juga keenakan ayam goreng hot & spicy yang dibuat sendiri
bolehlah try resepi ni.:-

Bahan-bahan (utk perap ayam)
  1. 7 ketul ayam (saya guna bah. kepak, dibasuh & ditapis )
  2. 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  3. 1 inci halia (ditumbuk)
  4. 1 sudu kecil rempah kari ayam *
  5. 1/2 sudu kecil serbuk cili *
  6. 1/4 sudu kecil serbuk kunyit  *
  7. Garam secukup rasa
  8. 1 biji telur (dipukul )
Bahan Tepung
  1. 1 cawan tepung jagung
  2. 1/2 cawan tepung beras
  3. 1 sudu besar rempah kari ayam
  4. 1/2 sudu kecil serbuk cili
  5. 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  6. garam secukup rasa
  7. * beberapa helai daun kari semasa mengoreng
  •  Ayam digaulkan bersama halia & bawang putih telah ditumbuk dan juga semua rempah bertanda * (lebih sebati klu di peram sekurang-kurangnya 1/2 jam)
  • campurkan semua bahan-bahan tepung dan di gaul sebati (digoncang didalam plastic bag)
  • celupkan ayam tadi ke dalam telur dan kemudian salut rata dengan bahan2 tepung tadi
  • goreng api sederhana & taburkan sedikit daun kari..goreng hingga masak

2 comments:

  1. haah lah kak ita macam ayam kfc. nampak sedap dan rangup! boleh try nanti. hehe

    ReplyDelete
  2. lina, jimat belanja & boleh buat selalu..trylah nanti ye..:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...