Wednesday, January 25, 2012

Sweet Raisin Bread

Hari ni setengah hari di dapur, lepas masak breakfast ke lunch pulak ..
Lepas selesai lunch, terus kejutkan BM yg telah lama berehat panjang.. tolong, buatkan roti untuk ke rumah mak & mak mertua petang ni..:)
Resepi doh ni saya gandakan 2 , untuk dapatkan hasil yg banyak, (dpt 5 tray roti)..dari  4 jenis roti ..antaranya Raisin sweet bread ni..yg paling ringkas & senang nak siapkan , cuma leperkan di keseluruhan loyang dan ratakan gula & raisin/ kismis di permukaan...

Resepi ; Raisin Sweet Bread  (4-5 biji)

Bahan-bahan :

  1. 500grm tepung roti
  2. 240ml air
  3. 20grm susu tepung
  4. 1 biji telur
  5. 100grm gula halus
  6. 80grm lemak sayur (shortening)
  7. 1 sudu teh garam halus
  8. 2 sudu teh yis
  9. 1 sudu teh bread improver
  10. 1 sudu teh bread softerner 
  11. Kismis & Gula secukupnya (topping)

Cara membuatnya :
  • Campurkan semua bahan doh dan gaul uli sebati kecuali shortening
  • Masukkan sedikit demi sedikit shortening..uli hingga kenyal dan tidak melekat di tangan
  • Biarkan doh berehat selama 1 jam (**cara lain mengunakan bread maker machine)
  • Selepas 1 jam..tumbuk2kan doh dan leperkan ikut permukaan loyang, taburkan gula & kismis secukupnya di permukaan roti
  • Rehatkan 45 minit lagi..selepas tu bolehlah dibakar pada suhu 170c selama 20-25 minit

Roti ; Chocolate Chip, kaya & Sweet Raisin
Roti berenti kelapa  dpt 2 tray..:P

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...