Sunday, January 8, 2012

Roti Berlapis Ayam & Keju


Hari ni seharian berjalan-jalan..malam, barulah sempat menjengah ke dapur..tengok roti yg sebuku tak terluak tu teringat nk mencuba resepi yg telah tersimpan lama ni..Resepi asal Lapis roti berdaging dari Umie @ Myresepi ..tapi saya ubahkan sedikit bahan-bahannya ikut stok yg ada dan ikut citarasa sendiri..hasilnya memang sedapp..lebih2 lagi bila di makan waktu masih panas....:)

Inti Ayam untuk lapisan roti
Bahan-bahan
  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 500gm daging cincang (sy gunakan 2 keping dada ayam yg dipotong dadu)
  • 1 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 4-5 helai daun kari
  • 1 sudu besar serbuk kari 
  • 2 btg daun sup & daun bawang * (* dihiris) 
  • sedikit lada sulah & lada hitam  
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • 14 keping roti (sy dibuang keraknya & dipotong dadu)
  • 500ml susu segar
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (banyak ikut suka)
  • Sedikit margerin untuk melenser 

Cara Menyediakannya :-

1. Hiris bawang,bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis daun kari,bawang,  serta
masukkan serbuk kari dan juga ayam yg telah dipotong dadu, kentang & perasakan garam, lada sulah & lada hitam..
Bila kentang empuk masukkan daun sup & bawang..masak hingga inti menjadi pekat.
2. Satukan Susu, telor ,  secubit garam & pukul sehingga sebati.
3. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
6. lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
7. Kemudian letakkan separuh daripada inti ayam tadi atas lapisan roti
8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan inti ayam dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
9. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
10.Bakar pada suhu 180c selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka


    No comments:

    Post a Comment

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...