Friday, March 29, 2013

Resepi Oreo Brownise


Assallamulaikum..

Inilah brownise yang sempat saya buat malam tadi...tunggu hingga Ammar tidur, barulah mulakan projek ni dengan bantuan asst. chef, Sofiya...:)
Alhamdullilah tak rugi memcuba resepi ni AlongRoz..sedap !

RESEPI OREO BROWNIES
sumber asal :
AlongRoz

Bahan-bahan
  1. 225g butter
  2. 240g coklat masakan
  3. 3 biji telur - size A
  4. 250g gula halus -sy letak 200g shj sbb dah manis
  5. 1sk serbuk coffee
  6. 1sk esen vanila
  7. *60g tepung gandum
  8. *40g serbuk koko
  9. *1/2 sk baking powder
  10. *secubit garam - (bahan * ayak)
  11. 1/2 pack oreo - patah2kan 



Cara-cara
  • Cairkan coklat masakan kemudian masukkan butter. Kacau sebati dan ketepikan.
  • Pukul telur menggunakan handwhisk/senduk. Masukkan sekali gula dan esen. -*sy masukkan gula ke dalam coklat masakan dan butter ketika panas supaya gula cepat larut.
  • Masukkan coklat masakan.Kacau.
  • Masukkan bahan ayak. Gaul sebati hingga tidak berketul.
  • Akhir sekali masukkan oreo. Alaskan loyang dengan kertas minyak @ baking paper.
  • Tuang adunan dan bakar suhu 170 selama 45minit atau sehingga masak.
 

2 comments:

  1. Lina pon buat brownies jumaat malam hari tu! :D hehe. tapi manis sangat walaupun letak 200g gula je. resepi asal 260g gula.

    tapi lina letak caramel, tak letak oreo :)

    ni first time buat brownies. nnt boleh try lagi.

    ReplyDelete
  2. lina, untuk resepi ni kak ita guna 200g gula...oklah manisnya sbb letak cream oreo tu sekali
    lina try buat resepi ni sedap jugak pada akak..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...