Monday, August 29, 2011

Hidangan di pagi Syawal..

Esok dah hari raya..rasanya sekejap je berakhir sebulan Ramadan
Menjadi kewajipan kami sekeluarga  sehari sebelum raya...gotong royong memasak hidangan raya raya di rumah mak ..
sebenarnya saya bertuah tinggal berdekatan dengan mak & mak mertua..5 minit je perjalanan balik kampung..jadi takde masalah jalan sesak & pilihan balik kampung beraya..:)
Selalu maklah yg menjadi master chef @ ketua memasaknya..tapi sebab mak tak berapa sihat hari ni..direhatkan..tugas memasak di serahkan kepada junior2 chef....kira naik pangkatlah ni..hehe..
..risau jugak apalah rasa juadah raya tahun ni..tanpa air tangan mak..
Alhamdullilah..berkat gotong royong....siap semua hidangan siap tepat sebelum waktu berbuka.
Rendang ayam, rendang daging sup tulang & nasi impit ..
Kalau mak yg sihat..mesti ada tambahan menu lain..lemang, kuah kacang, kuah lodeh..:(
Jom cuci mata menu raya kami sekeluarga..

Rendang Ayam
Bawang , Cili Padi, halia & lengkuas..bahan utk memasak rendang

Rendang ayam ..sedang dimasak
5 ekor ayam - siap di rendang
Rendang Daging yang dicampur bersama hati & paru
5 kilo rendan daging, hati & limpa..siap di masak
Sup tulang
Daging & tulang di masak sup..yumm-yumm
semua hidangan siap menunggu jemaah masjib datang bertakbir di malam hari raya


menjamu kanak-kanak pengunjung akhir selepas takbir..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...