Powered By Blogger

Saturday, December 10, 2011

Kek Pastry Buah-Buahan Campuran

Teringin nak mencuba kek yg lain dari biasa saya buat..jengok2 dapur tanpa sempadan CMG..terjumpa resepi Kek Pastry Buah-buahan Campuran yg melimpah dengan buahan campuran....nampak sungguh mengoda!..terus mencuba resepi ni..walaupun resepi asalnya mengunakan buah segar saya  gantikan dengan buah campuran dalam tin sebab takde stok..tapi rasanya tetap sedap & tak rugi mencubanya..:)



 

BAHAN-BAHANNYA :-)

100 gram mentega
150 gram gula kastor 
3 biji telur, dipukul sedikit
60 ml susu cair*
1 camca teh bes minuman oren sunquick*(*disatukan dan kacau rata)
1 camca teh esen vanilla
210 gram tepung gandum
1 camca teh baking powder
500 gram campuran buah2an segar digaul dengan 2 camca besar gula halus( strawberry, blueberry, peach, kiwi, pisang atau apa2 buahan yang kurang berair) 
(saya gantikan dengan buah-buahan campuran dalam tin)
 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak dan lebihkan sedikit kertas tadi pada kiri dan kanan tin. Ketepikan.
  2. Putar mentega, gula dan bancuhan susu + oren sunquick hingga kembang. Masukkan telur dan putar hingga sebati. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung + baking powder tadi, gaul rata.
  3. Tuang dalam tin tadi dan ratakan. Tabur buah2an atas permukaan adunan, jangan tekan, jika guna buah2an pelbagai warna, susun ikut kreativiti anda. Bakar 60 - 70 minit hingga kek masak. Kalau permukaan buah2an nampak perang tapi kek belum masak, tutup dengan aluminium foil dan bakar kek hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya. Ayak gula aising jika suka sebelum dipotong. Hidangkan untuk minum petang...Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...