Sunday, December 4, 2011

Daging Hitam Manis..

Assallamualaikum..
Menu lunch yang simple je hari ni.. saya masakkan 2 lauk je..cukuplah utk kami berempat..tanpa suami yg berkursus hari ni.. 
Daging Hitam Manis ni kesukaan anak-anak..sebab rasanya seimbang antara pedas & manis dari kicap...sedap jugak bila dimakan dengan roti atau nasi impit..:)

Sup sayur & Daging Hitam Manis
Daging Hitam Manis
Bahan-bahan

  • 500gm daging batang pinang (hiris nipis ) *
  • 1 sudu campuran serbuk jintan manis, jintan putih & ketumbar & serbuk kunyit (digaul & perap dengan bersama daging dan digoreng 1/2 garing)
  • 2 biji ubi kentang -dipotong berbaji dan digoreng
  • 3 biji bawang putih *
  • 3 biji bawang kecil  * (* ditumbuk hingga lumat)
  • 10 sudu makan cili kisar (boleh ditambah / kurang ikut suka)
  • kicap manis secukup rasa
  • sedikit air
  • minyak dan garam secukupnya

Cara-caranya
1. Panaskan minyak, goreng daging sebentar & ubi kentang sehingga perang dan toskan.
2. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu, masukkan cili kisar.
3. Masak cili kisar hingga terbit minyak & masukkan daging, kacau dan biarkan sekejap.
4. Masukkan kicap dan gaul rata dan masukkan sedikit air
5. Masukkan sedikit garam (jika perlu) & ubi kentang
6. Biarkan sekejap sehingga kuah menjadi pekat, baru di angkat. Siap untuk dihidang..:)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...