Tuesday, November 15, 2011

Ikan Siakap Masak 3 Rasa

Assalamualaikum...
Ikan Siakap masak tiga rasa; pedas, masam & manis ni saya masak utk hidangan makan malam.
..teringin bila teringat kesedapan masak tiga rasa ni masa makan  beradap pengantin (Nurul) di perak haritu...:) ..di tambah dengan lauk pengiring yang simple..

Ikan Siakap 3 Rasa


Bahan-bahan
  1. 1 ekor ikan siakap 
  2. Tepung jagung secukupnya
  3. 1 biji telur 
  4. 1 labu bawang besar * (* di hiris )
  5. 2 ulas bawang putih  *
  6. 1 inci halia *
  7. 3 sudu besar cili kering (kepedasan ikut suka)
  8. 3 sudu besar sos tomato
  9. 3 sudu besar sos tiram
  10. 1 sudu kecil sos ikan
  11. garam / gula secukup rasa
  12. Lemon / limau kasturi - perah dan ambil airnya
  13. sayur sampuran - tomato, timun ,nenas (dipotong dadu)
Cara-cara menyediakkannya :
  • Ikan dibersihkan dan dilumur sedikit garam dan kunyit, dilumurkan dengan telur & tepung jagung Goreng sehingga garing
  • Tumis bawang ,cili kering..setelah naik minyak 
  • Masukkan sos tomato & cili,  perasakan dengan garam, jika terlalu garing tambahkan sedikit air ( jika suka berkuah)
  • Masukkan sayur yg telah dipotong dadu tadi 
  • Setelah masak, curahkan kuah ke atas ikan tadi.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...