Powered By Blogger

Monday, March 14, 2011

Tauhu Sumbat

Resepi kuih yang senang, ringkas & sedap..selalu buat bila rasa lapar & malas nak masak yang rumit..tapi kena pilih tauhu yang terbaik..sebab itulah bahan utamanya..:)
Bahan-Bahan
  1. 6 biji tauhu di potong 2 ( pilih yang lembut dan masih baru)
  2. 1 mangkuk campuran (Lobak merah, Sengkuang, Timun, Taugeh (di potong panjang & halus)
  3. 1 biji telur ( di campurkan dgn sedikit garam & lada sulah) 
  • Gaulkan tauhu (tak pyh letak garam lagi) ke dalam bancuhan telur & goreng
  • Belah dibahagian atasnya & masukkan campuran sayur-sayuran tadi
Bahan-bahan Sos Cili
  1. 1 cawan cili kisar (campuran 10 biji cili kering +2 biji bawang merah + 1 biji bawang putih)
  2. 1/2 cawan sos cili 
  3. 1/2 cawan gula
  4. 1 cawan air
  5. 1/2 cawan perahan air asam jawa
  6. Garam secukup rasa
  • Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk (kecuali air asam jawa)
  • Masakkan dengan api sederhana besar hingga mendidih
  • Masukkan air asam jawa..biar hingga kuah sebati & pekat
  • Boleh juga di campurkan dengan sedikit bijan / kacang tanah yang telah di goreng tanpa minyak (klu takde pun takpe)
  • * Sos cili ini cukup untuk dimakan bersama lebih kurang 10 biji  Tauhu

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...