Ini lah lauk dari negeri kelahiran bonda saya...dan org yg paling handal memasak..tentulah dari air tangannya sendiri..
Memang inilah lauk kegemaran saya & dan juga suami.
Dalam seminggu tu sekurang-kurangnya sekali, mesti saya masak, lauk yg berwarna kuning ni...kalau tak ...rindu!
Cara memasaknya mudah je..bahan-bahan asas memasaknya pun lebih kurang sama...jom tengok resepinya..:)
Bahan-bahannya :-
- 500 grm udang
- 23 biji cili api @ padi (boleh kurangkan, jika tak nak pedas) *
- 1 ulas kunyit *
- 1 ulas bawang kecil * (bahan * diblend atau ditumbuk lumat)
- 2 batang serai (diketuk sedikit)
- 1 liter santan pekat (saya guna dari 11/2 biji kelapa yg kecil)
- 1 keping asam keping
- 1 ikat pucuk pegaga (di basuh & di ramas dengan sedikit garam utk hilangkan pahit)
- garam secukupnya
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk
- Masukkan juga udang yang telah di basuh ke dalamnya..masak sebentar..
- Masukkan santan dan garam..kacau hingga mendidih.
- Bila sudah mendidih...masukkan pucuk pengaga & asam keping
- Bila pucuk pengaga sudah masak..tutupkan api & hidangkan
No comments:
Post a Comment