lama rasanya tak buat popia..kulit popia yg asalnya nak buat murtabak mini..ditukar resepi ke popia goreng & bersira pedas..saya buat kedua-dua sekali sebab taktau nak pilih yg mana lebih sedap...lebih-lebih lagi di waktu petang masa perut berkeroncong..:)
Bahan-bahan
- kulit popia secukupnya
- Utk Inti
- 1 batang carrot - dihiris halus
- 1 biji sengkuang kecil
- taugeh
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 10 ekor udang - dibuang kulit & di potong kecil
- 1 sudu mkn sos tiram
- garam
- perisa@gula sedikit
- Utk Sambal Sira
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
- 2 sudu besar sos chili
- sedikit air asam jawa@cuka
- gula
- garam
- bijan sangai
Cara-cara
- Utk Inti - tumis bawang besar hingga naik bau. masukkan udang. kacau rata. masukkan sengkuang, carrot dan taugeh jika suka. perasakan dengan garam dan juga perisa & gula (jika suka). tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi dan goreng hingga kekuningan.
- Utk Sambal Sira - panaskan minyak, tumis bahan2 tadi hingga agak2 pekat dan kering. masukkan popia yg dh digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan. siap utk dhidang!
Jemput makan..:) |
No comments:
Post a Comment