Sempatlah buat 3 bun & Bun Seri kaya ini antaranya..semuanya rujuk dari resepi Mat Gebu.
Dohnya lebih lembut dari bun sebelum ni (melekat2 ditangan)..tapi hasilnya memang lembut..gebu..
& seri kayanya pun saya buat sendiri malam sebelumnya..dan letakkan sebagai hiasan di atas bun ni..:)
Bahan-bahannya :
- 350grm tepung roti (high protein flour)
- 200ml air sejuk (dari peti sejuk)
- 50g gula halus
- 1/2 sudu teh garam halus
- 3 camca besar yis
- 1 sudu teh bread improver
- 20g serbuk santan
- 1 sudu besar susu tepung
- 1 biji telur (saiz kecil)
- 30g mentega
- 1 sudu teh pandan paste
- secukupnya ; kaya & kelapa kering (saya gunakan bijan..sbb takde stok)
- Gunakan mixer (sebab doh agak lembut)
- Satukan kesemua bahan-bahan kecuali mentega & bahan hiasan..putarkan
- Masukkan mentega..putar sehingga doh kenyal & elastik
- Tutupkan dengan plastik cling biarkan 1 jam
- Kaedah lain, mengunakan Bread Maker
- Selepas 1 jam..tumbuk2 & bahagikan doh ..bulat2kan dan biarkan selama 45-1 jam
- Bakar pada suhu 180c selama 20-25 minit
No comments:
Post a Comment