Petang tadi try buat bun dari resepi Che Mat Gebu..
Lembut gebu je rotinya..terasa manis kismis dan harum pandan masa membakar..
Sedap dan berbaloi-baloi buat bila buat sendiri..trylah ;)
Bahan-bahannya
- 300grm tepung roti
- 2 sudu teh yis (saya guna jenama Mauripan)
- 45grm gula halus
- 1/2 sudu teh bread softerner
- 1/2 sudu teh bread improver
- 1/2 sudu besar susu tepung
- 1/2 sudu besar pandan paste
- 100ml susu segar
- 105ml air
- 130grm kismis
- 1/2 biji telur
- 20grm lemak sayur (shortening)
- Sedikit mentega untuk disapu
- Gaul tepung, bread improver, bread softener, yis, susu tepung, gula & garam hingga rata
- Masukkan shortening, kismis, pandan paste, telur, susu @ santan & air..uli hingga menjadi doh licin (tidak melekat ditangan)
- Bulatkan doh, tutup dengan plastik cling @ kain lembab, biarkan selama 1 jam hingga doh naik sekali ganda
- Tumbuk2 doh & bulat-bulatkan (lebih kurang 50 grm satu) lebih kurang 14-15 biji
- Letakkan di dalam loyang yg telah di sapukan sedikit mentega
- Biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 minit
- Panaskan oven sekejap..dan bakar pada suhu 170c selama 20 minit
- Keluar dari oven, sapukan dengan mentega di permukaannya..
- Masukkan ke dalam bread maker machine, pilih setting doh dan tekan on
- Seterusnya ikut seperti langkah 4-8 diatas..
Bread maker machine |
adunan doh sebelum di uli |
doh selepas siap di uli |
Doh selepas 45 minit di rehatkan..siap utk di bakar |
No comments:
Post a Comment