Malam ini memang terasa nak makan spaghetti cheese..
Lepas je dapat resepi dari Lina...:)
tapi..bila nak tengok resepinya..baru perasan..resepinya tertinggal kat ofis..huhu
Habis tu...hentam jelah..tetapi ingat bahan-bahan asasnya..yang lebih-lebihnya ditambah sendiri ikut citarasa..
Rasanya sedap..gabungan cheese & pedas black pepper ..sedap di makan panas-panas ;)
Bahan-Bahan (Hidangan 5-6 orang )
- 400 grm spaghetti
- 120grm cream cheese (saya guna Philadephia)
- 3 biji telur (dipukul)
- 4 batang sosej (saya guna jumbo cheese sosej)
- 6 biji cendawan butang ( di potong )
- 1 sudu besar lada hitam (di tumbuk)
- 1/2 sudu kecil lada putih
- 2 1/2 cawan air rebusan spaghetti
- 1 kiub pati ayam (dibancuh bersama air rebusan spaghetti)
- 1/2 biji bawang besar kuning
- 2 biji bawang putih
- 1 sudu besar mentega
- Garam - secukup rasa
- Rebus Spaghetti lebih kurang 5-10 minit, tapis & ambil 2 cawan airnya
- Cincang halus bawang besar & bawang putih, tumis dengan mentega hingga naik bau
- Masukkan sosej yang telah dipotong kemudian cendawan butang..masak sebentar
- Masukkan spaghetti, lada hitam & air rebusan spaghetti tadi ....rasakan garamnya
- Pukul cream cheese a & masukkan telur, gaul hingga sebati..masukkan ke dalam spaggeti tadi..
- Gaulkan sekejap & terus tutup api (jgn terlalu lama) ..
- Boleh juga ditambahkan daun parsley & bolehlah di hidang..
No comments:
Post a Comment