Atas permintaan suami tercinta ..bun kelapa ini saya buat untuk minum petang sambil minum teh pada hujung minggu lepas....:)
Intinya saya buat pada paginya. 1 adunan boleh dapat 22 biji bun kelapa..esoknya saya buat lagi guna resepi doh yang sama cuma intinya saya tukarkan kepada seri kaya..:)
Bahan-bahan :
- 500grm tepung roti
- 240ml air
- 20grm susu tepung
- 1 biji telur
- 100grm gula halus
- 80grm lemak sayur (shortening)
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh yis
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softerner
- Mentega (untuk disapu)
- 2 1/2 cawan kelapa (yg muda)
- 60 grm gula melaka*
- 50grm gula*
- 2 helai daun pandan*
- 1/2 cawan air*
- 1/2 sudu kecil tepung gandum
- Masukkan kesemua bahan bertanda * bila sudah sebati...tapis airnya
- Masukkan air gula yang telah ditapis bersama kelapa muda..kacau hingga rata
- Bila inti kelapa kering masukkan tepung gandum ..masak hingga sebati
Cara membuatnya :
- Campurkan semua bahan doh dan gaul uli sebati kecuali shortening
- Masukkan sedikit demi sedikit shortening..uli hingga kenyal dan tidak melekat di tangan
- Biarkan doh berehat selama 1 jam (**cara lain mengunakan bread maker machine)
- Selepas 1 jam..tumbuk2kan doh dan bulatkan (lebih kurang 50g satu)..masukkan inti kelapa di dalamnya & bulatkan semula..
- Rehatkan 45 minit lagi..selepas tu bolehlah dibakar pada suhu 170c selama 20-25 minit
- Sapukan sedikit mentega di permukaannya selepas keluar dari oven
No comments:
Post a Comment