resepi asal gunakan water rox..tapi saya tukarkan kepada bread improver & bread softener..tetap lembut & gebu rotinya...Untuk bun ni..saya cuma gunakan separuh dari sukatan asal...
Bun Pandan Kismis
- 380gm tepung high protein (tpg roti)
- 3 sudu besar susu tepung
- 100 gm gula castor
- 1 pkt (11 grm) yis segera
- 1 bj telur gred A
- 100ml air
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 30gm butter
- 30gm shortening
- 1 1/2 sudu kecil pandan emulco
- 50grm Kismis atau secukupnya
Gebu...:) |
- Masukkan semua bahan ke dalam bread maker machine
- Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
- Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan.
- Susunatur ke dalam loyang pembakar yg dah disapukan butter.
- Buat hingga habis dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.
- Masukkan seri kaya kedalam piping bag dan letakkan ke atas doh yg dah naik.
- Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 min atau sehingga masak.
- Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)
Bun Pandan Kismis & Bun Pandan Kaya...siap utk minum petang..:) |
No comments:
Post a Comment