Bun bunga...bungalah ni ekk?haha..sebenarnya hati saya pun berbunga-bunga bila tengok bun ni bila dah siap masak...tak seperti selalu..bulat2 kan je..kali ni terlebih sikit rajin..bila dah siap bulatkan & letakkan inti kacang di dalamnya..saya leperkan sedikit & potong di bahagian hujungnya seperti kelopak bunga... ..anak-anak pun lebih excited nak makan..:)
Bahan- bahan :-
- 380gm tepung high protein (tpg roti)
- 3 sudu besar susu tepung
- 100 gm gula castor
- 1 pkt (11 grm) yis segera
- 1 bj telur gred A
- 120ml air
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 30gm butter
- 30gm shortening
Inti:
- inti kacang merah secukupnya
- Masukkan semua bahan ke dalam bread maker machine
- Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
- Tembuk2kan doh untuk keluarkan angin didalamnya & bulat2kan doh kepada 10-15 bahagian
- Masukkan inti kacang didalamnya & leperkan sedikit & belah di bahagian hujungnya seperti kelopak bunga
- Buat hingga habis & tutup dengan plastic cling dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.(Dalam 30-35 minit)
- Bakar doh dgn kepanasan oven 170 -180C lebih kurang 20 min atau sehingga masak.
- Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)
Kaedah 2 .. jika menguli menggunakan tangan:
- Masukkan yis, sedikit gula, sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
- Masukkan tepung roti, susu tepung, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
- Masukkan telur. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
- Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
- Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
- Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
- Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no. 3 di atas dan seterusnya.
kak long, kalau tiada bread improver & bread softener ok tak?
ReplyDeletesorry ye tasya lambat reply..kaklong x perasan
ReplyDeleteklu x de bread improver..boleh pakai bread softener...;)