Tengahari ni tadi mulakan projek mengadun roti lagi..dah seminggu bread maker berehat!..
hari ni buat 1 adunan..untuk 2 ienis bun
2 bun ni guna resepi blueberrry finger bun ...1 adunan ni memang boleh dapat 2 loyang lebih kurang 20 biji bun jadi untuk bagai2kan rasa buatlah 2 jenis..bun pandan kaya & bun pandan kismis.
Bun Pandan Kaya
- 380gm tepung high protein (tpg roti)
- 3 sudu besar susu tepung
- 100 gm gula castor
- 1 pkt (11 grm) yis segera
- 1 bj telur gred A
- 100ml air
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 30gm butter
- 30gm shortening
- 1 1/2 sudu kecil pandan emulco
Topping:
- seri kaya secukupnya
- Masukkan semua bahan ke dalam bread maker machine
- Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
- Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan.
- Susunatur ke dalam loyang pembakar yg dah disapukan butter.
- Buat hingga habis dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.
- Masukkan seri kaya kedalam piping bag dan letakkan ke atas doh yg dah naik.
- Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 min atau sehingga masak.
- Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)
Kaedah 2 .. jika menguli menggunakan tangan:
- Masukkan yis, sedikit gula, pandan emulco, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
- Masukkan tepung roti, susu tepung, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
- Masukkan telur. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
- Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
- Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
- Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
- Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no. 6 di atas dan seterusnya.
Masukkan semua bahan dalam bread maker |
selesai menguli |
doh sedia di bakar |
siap untuk dimakan .:) |
No comments:
Post a Comment