Kuah @ Serawa Durian & Pulut |
Cakaplah dengan Amelin.."geramnya ibu tengok durian tu...
Amelin jawab.."Ibu..durian tu untuk makan bukan untuk geram "
hehe..bijak..bijak..:)..
Ibu tak sampailah hatilah ..belilah 5 biji ..tinggal baki sebiji yang tak habis makan tu buatkan kuah durian & pulut..Kuah durian ni boleh juga dimakan dengan roti...
Bahan-Bahan Kuah Durian :
- 1 biji durian, keluarkan isinya
- l liter santan
- 1 ketul gula melaka @ Gula kabong (di hiris halus)
- 1/2 cawan gula (boleh tambah @ kurangkan ikut rasa)
- 2 helai daun pandan, disimpul
Bahan-bahan Pulut :
- 500 g pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
- 350 ml air
- 1/2 camca teh garam
- 2 helai daun pandan, disimpul
Cara menyediakannya :
- Cara memasak pulut :- Panaskan kukusan. Letak pulut di dalam loyang, masukkan daun pandan, santan, garam . Gaul rata dan kukus dengan api besar selama 20 minit. Gaulkan pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga masak
- Cara memasak kuah durian :- Dalam periuk, satukan isi durian (boleh masukkan sekali bijinya @ boleh dibuang) santan, gula , dan jerang atas api hingga mendidih, guna api perlahan. Masukkan secubit garam . Biar mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Masak hingga kuah pekat.Bolehlah dihidangkan dengan pulut..:)
No comments:
Post a Comment