Bahan -bahan (saya guna separuh dari sukatan saja)
- 450g Spaggetti (sy guna pasta ~ bowties)
- 2 camb minyak jagung (sy guna olive oil)
- 1 labu bawang besar
- 6 biji cendawan butang (dihiris )
- 200g udang - dibuang kepala & kulit (saya campurkan sekali crab sticks )
- 115g keju cheddar (sy letak 2 kpg cheesedale utk separuh sukatan)
- 3 biji telur
- 3 camb susu segar @ 4 camb whipping cream
- garam, serbuk lada hitam secukupnya
- 3 camb hirisan daun parsli @ dried parsley (sy tak letak)
Cara:-
- Jerang air yg banyak, bila mendidih, masukkan 1 camb minyak, garam dan spaghetti.
- Cincang bawang, panaskan minyak dan goreng bawang hingga layu dan keemasan.
- Masukkan udang dan kacau hingga udang masak. Ketepikan.
- Parutkan keju. (saya x buat step ni laa..guna cheesedale terus masuk dlm spaghetti ketika panas tu).
- Pukul telur dengan garfu.
- Bila udang masak, masukkan cendawan butang, susu atau whipping cream dan bubuh garam serta serbuk lada hitam.
- Toskan pasta kemudian letak semula di dlm periuk.
- Masukkan telur dan keju, kacau cepat dan campurkan dengan bahan gorengan.
- Kemudian sajikan dan hias dengan daun parsley.
No comments:
Post a Comment