Asalnya nak buat mini pizza..tapi rasa malaslah pulak nak minikan pizza..yelah nak bulat-bulatkan kecik-kecik ambik masa jugak kan..dah malas....macam-macamlah alasannya..hehe
Nak cepat siap..buat sekali besar punyaa..guna loyang pizza 10"..
Resepi asal mini pizza dari Fendi @ Myresepi..di ubahsuai sikit..guna bahan-bahan yang sedia ada..
Bahan-bahan :
- 200ml air
- 300g tepung roti
- 14g gula (saya guna 1 sudu besar gula halus)
- 3.5g garam (1 sudu kecil garam)
- 16g shortening ( 1 1/2 sudu besar )
- 3g dry yeast (1/2 pkt mauripan 11 g)
- 6g susu tepung (1 sudu besar)
Topping: (resepi asal)
* sila rujuk resepi sos pizza yang saya gunakan
* sila rujuk resepi sos pizza yang saya gunakan
- pizza cheese
- mini tomato
- sosej
- asparagus
- sos tomato / sos pizza
- telur untuk sapu pada roti
Sebelum di bakar |
- Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan. Jika tiada breadmaker boleh juga diuli seperti cara biasa
- Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
- Ambik doh. Canaikan biar menutupi loyang pizza berukuran 10". Biarkan naik 2 kali ganda.
- Sapukan kesemua roti dengan telur. Lepas tu letaklah topping di keseluruhan loyang. Topping ni boleh buat apa saja ikut selera masing-masing.
- Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5-10 minit untuk nampak warna lebih perang.
No comments:
Post a Comment