Pandan muffin ni saya buat untuk breakfast, Amir & Sofiya ke sekolah ....
biasanya kalau buat muffin atau kek untuk breakfast, saya buat sebelah malamnya..
sebab waktu pagi sebelum pukul 6.30 pagi..Amir & Sofiya dah naik van sekolah..
sian..nanti tak sempat nak sarapan..
(sebenarnya ibu pun takde mood nak buat sebelum subuh..hehe.)
biasanya kalau buat muffin atau kek untuk breakfast, saya buat sebelah malamnya..
sebab waktu pagi sebelum pukul 6.30 pagi..Amir & Sofiya dah naik van sekolah..
sian..nanti tak sempat nak sarapan..
(sebenarnya ibu pun takde mood nak buat sebelum subuh..hehe.)
Kali ni saya try buat pandan muffin..
sebabnya , saya suka color hijau & nampak menarik....memang suka perasa pandan & suka bau nya masa membakar..harummm..
resepinya ringkas & cara buatnya pun senang..dan hasilnya pun memang gebu :)
Bahan-bahan ;
- 2 cawan tepung gandum *
- 1 sudu teh baking powder *
- 1 sudu teh soda bikarbonat * (ayak semua bahan bertanda *)
- 2 biji telur (saya guna saiz C)
- 100grm mentega (pada suhu bilik)
- 2/3 cawan gula kastor
- 2/3 cawan susu sugar @ susu cair
- 1 sudu teh ovallate
- 1 1/2 sudu teh esen pandan
- Ceri / Kelapa kering untuk hiasan
- Panaskan oven 170C selama 10 minit
- Ayak semua bahan bertanda * & ketepikan
- Pukul telur , butter & ovallate hingga ringan ..masukkan gula kastor..pukul lagi
- Masukkan pula susu cair & esen pandan, pukul rata
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit & gaul hingga sebati
- Masukkan ke dalam paper cup & hias dengan ceri
- Bakar pada suhu 170C selama 20 minit..
No comments:
Post a Comment