Pastry rapuh & cheese filling ini memang sedap..
Tapi rupanya tak berapa menarik sangat..sebab percubaan pertamalah kan..
InsyaAllah akan cuba lagi & lagi..sebab anak-anak memang suka & boleh makan puas-puas..
Kawan-kawan yang teringin nak cuba sendiri..silalah..:)
Bahan-bahan Pastry :-
- 300grm tepung gamdum
- 150 grm butter
- 80grm gula icing
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 biji telur
- Pukul butter & gula icing hingga sebati.
- Masukkan telur & esen vanilla hingga rata (jgn terlalu lama, supaya tidak berminyak)
- Masukkan tepung & uli hingga menjadi doh yang lembut
- Sejukkan sebentar, 10-15 minit didalam peti sejuk.
- Keluarkan dan masukkan doh kedalam acuan tart
- Panaskan oven selama 10 minit suhu 170C & bakar tart pada suhu 170C selama 15-20 minit (hingga keperangan)
- Keluarkan dari acuan dan sejukkan sebentar
- 250grm creme cheese
- 2 biji telur
- 80grm gula icing
- 25grm butter
- Blueberry filling secukupnya
- Pukul semua bahan filling hingga kembang & gebu
- Sudukan kedalam tart yang sudah siap dibakar
- Sudukan sedikit blueberry filling & corakkan mengikut kreativiti
- Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit (hingga kekuningan)
No comments:
Post a Comment