Powered By Blogger

Friday, November 25, 2011

Roti Arab


Roti Arab ( Sumber resepi dari Kak Fiza @ Myresepi.com)

Bahan A
  1. 5gm yis kering
  2. 1/2 sudu besar gula
  3. 1/4 cawan air

Bahan B
  1. 250gm tepung gandum
  2. 1/2 sudu besar gula
  3. 1/2 sudu kecil garam
  4. 1 sudu margerin/butter
  5. 100 ml susu cair/ aku guna susu segar
  6. Minyak untuk menggoreng(deep fry)

Cara Menyediakannya
  • Bancuh bahan A dalam sebuah mangkuk- ketepikan (10-15 min) biarkan yis kembang
  • Gaul tepung, gula,garam dan butter hingga sebati, masukkan bancuhan yis(bahan A)..gaul rata.
  • maskkan susu sedikit demi sedikit hingga adunan boleh diuli...jika adunan melekit, jangan tambah tepung...biarkan sahaja. Perap selama 1 jam atau hingga adunan mengembang.
  • Bila adunan sudah kembang, tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin yang terperangkap. bahagikan doh kepada 8-10 bahagian.
  • Canai kesemuanya anggaran setebal lebih kurang 1/4 cm. Susun di atas tray yang telah ditaburkan tepung.
  • Goreng dengan minyak yang banyak...ketika menggoreng simbah-simbahkan bahagian atas roti dengan minyak panas untuk mengelembungkannya...angkat roti arab bila dah kekuning-kuningan...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...