Ikan Siakap masak tiga rasa; pedas, masam & manis ni saya masak utk hidangan makan malam.
..teringin bila teringat kesedapan masak tiga rasa ni masa makan beradap pengantin (Nurul) di perak haritu...:) ..di tambah dengan lauk pengiring yang simple..
Ikan Siakap 3 Rasa
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap
- Tepung jagung secukupnya
- 1 biji telur
- 1 labu bawang besar * (* di hiris )
- 2 ulas bawang putih *
- 1 inci halia *
- 3 sudu besar cili kering (kepedasan ikut suka)
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil sos ikan
- garam / gula secukup rasa
- Lemon / limau kasturi - perah dan ambil airnya
- sayur sampuran - tomato, timun ,nenas (dipotong dadu)
Cara-cara menyediakkannya :
- Ikan dibersihkan dan dilumur sedikit garam dan kunyit, dilumurkan dengan telur & tepung jagung Goreng sehingga garing
- Tumis bawang ,cili kering..setelah naik minyak
- Masukkan sos tomato & cili, perasakan dengan garam, jika terlalu garing tambahkan sedikit air ( jika suka berkuah)
- Masukkan sayur yg telah dipotong dadu tadi
- Setelah masak, curahkan kuah ke atas ikan tadi.
No comments:
Post a Comment