Powered By Blogger

Sunday, November 13, 2011

Mexican Bun


Assallamualaikum..

Menu petang hujung minggu ni..  saya mencuba resepi Mexican Bun dari  Lillyvalley @ Myresepi.com....resepi asalnya boleh tengok disini.. terima kasih kepada tuan punya resepi yg sudi memyumbangkan resepi mexican bun yg sebijik rasa macam di  RotiBoy...:) rasanya lepas ni boleh buat cawangan Roti girl pulak  kt P.J..:)


Mexican bun yg telah di "filling" & naik x2 ganda

Bahan-bahan ( 17 biji bun )


Filling
  1. 200 gm mentega
  2. 1/2 teaspoon vanilla essence
  3. 70 gm brown sugar
Topping
Letakkan topping sebelum di bakar
  1. 200 gm mentega
  2. 160 gm gula icing
  3. 3 biji telur grade A- pukul sedikit
  4. 1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  5. 200 gm tepung gandum
Doh Roti
  1. 500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  2. 2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
  3. 20 gm susu tepung
  4. 75 gm gula castor
  5. 3 sudu kecil dry yeast
  6. 1 sudu kecil garam
  7. 1 biji telur- dipukul
  8. 250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
  9. 60 gm mentega

Cara-cara


  1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
  3. Doh Roti
  4. Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  5. Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  6. Masukkan telur dan air/susu segar.
  7. Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
  8. Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  9. Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  10. Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  11. Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  12. Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  13. Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...