Menu lunch yang simple je hari ni.. saya masakkan 2 lauk je..cukuplah utk kami berempat..tanpa suami yg berkursus hari ni..
Daging Hitam Manis ni kesukaan anak-anak..sebab rasanya seimbang antara pedas & manis dari kicap...sedap jugak bila dimakan dengan roti atau nasi impit..:)
Sup sayur & Daging Hitam Manis |
Daging Hitam Manis
Bahan-bahan
- 500gm daging batang pinang (hiris nipis ) *
- 1 sudu campuran serbuk jintan manis, jintan putih & ketumbar & serbuk kunyit (digaul & perap dengan bersama daging dan digoreng 1/2 garing)
- 2 biji ubi kentang -dipotong berbaji dan digoreng
- 3 biji bawang putih *
- 3 biji bawang kecil * (* ditumbuk hingga lumat)
- 10 sudu makan cili kisar (boleh ditambah / kurang ikut suka)
- kicap manis secukup rasa
- sedikit air
- minyak dan garam secukupnya
Cara-caranya
1. Panaskan minyak, goreng daging sebentar & ubi kentang sehingga perang dan toskan.
2. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu, masukkan cili kisar.
3. Masak cili kisar hingga terbit minyak & masukkan daging, kacau dan biarkan sekejap.
4. Masukkan kicap dan gaul rata dan masukkan sedikit air
5. Masukkan sedikit garam (jika perlu) & ubi kentang
6. Biarkan sekejap sehingga kuah menjadi pekat, baru di angkat. Siap untuk dihidang..:)
No comments:
Post a Comment