Biasanya kalau buat roti saya sediakan pada waktu malamnya lagi...sebab ambil masa yg lama
bayangkanlah start membuatnya / menguli (BM yang buat...hehe) pukul 8.30 mlm hingga pukul 12.00 mlm baru siap..adoyaiii...pening kepalaku...
tapi bila tengok hasilnya hilang rasa pening & mengantuk...:)
Bahan- bahan :-
- 380gm tepung high protein (tpg roti)
- 3 sudu besar susu tepung
- 100 gm gula castor
- 1 pkt (11 grm) yis segera
- 1 bj telur gred A
- 120ml air
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 30gm butter
- 30gm shortening
Topping:
- 20-24 Sosej yg telah dipotong (1 btg sosej dipotong 4)
- Mayonise
- Sos Pizza / Sos Cili / Sos Tomato
- Keju Mozarella
- Masukkan semua bahan ke dalam bread maker machine
- Setelah selesai proses menguli tembuk2kan doh untuk keluarkan angin didalamnya & bulat2kan doh kepada 20-24 bahagian
- Leperkan doh dibahagian atasnya dan letakkan sosej (yg telah dipotong 4) , mayonise, sos, keju mozarella
- Buat hingga habis & tutup dengan plastic cling dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.(Dalam 30-45 minit)
- Bakar doh dgn kepanasan oven 170 -180C lebih kurang 15 min atau sehingga masak.
- Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)
Kaedah 2 .. jika menguli menggunakan tangan:
- Masukkan yis, sedikit gula, sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
- Masukkan tepung roti, susu tepung, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
- Masukkan telur. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
- Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
- Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
- Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
- Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no. 2 di atas dan seterusnya.
No comments:
Post a Comment