Sarapan hujung minggu ni sungguh ringkas & mudah ..cukup untuk alas perut sementara makan tengahari...anak-anak memang suka makan pancake ..kalau Amir Ashraf boleh 3 keping sekali....tapi suami tercinta lebih minat makan style melayu..makan kuah durian ..lebih enak!..
Apa2 cara memakannya ...resepi dari Che Mat Gebu ni memang sedap & gebu .. sampai ke petang pun masih kekal kegebuannya...:)
Bahan-bahan :-
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1 camca teh baking powder
1 biji telur gred "A"
1 1/2 camca besar gula halus
30 g mentega, dicairkan
1 cawan susu segar
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1 camca teh baking powder
1 biji telur gred "A"
1 1/2 camca besar gula halus
30 g mentega, dicairkan
1 cawan susu segar
Secubit garam halus
Mentega, strawberry dan sirap maple untuk dimakan bersama pancake
Cara Menyediakannya :-
Mentega, strawberry dan sirap maple untuk dimakan bersama pancake
Cara Menyediakannya :-
- Satukan tepung naik sendiri, baking powder dan garam halus, gaul rata dan ayak. Dalam satu bekas, masukkan telur, gula, mentega cair dan kacau dengan whisk sehingga semua sebati dan rata.
- Masukkan susu, kacau hingga rata.
- Panaskan non-stick frying pan pada api sederhana. Lenser dengan sedikit minyak (sapu permukaan kuali tadi dengan paper towel bersih yang dicelup sedikit minyak). Sudukan anggaran 3 1/2 camca besar adunan tadi. Ratakan.
- Tutup pan tadi dengan tudung periuk sekejap. Bila permukaan pancake berbuih2 dan kelihatan agak kering, perlahan2 terbalikkan. Masak lagi untuk 1 minit. Alih dalam bekas sesuai dan buat kaedah yang sama untuk baki adunan.
- Hidangkan bersama mentega, strawberry dan curahan sirap maple
No comments:
Post a Comment