Powered By Blogger

Friday, September 23, 2011

Puding Pelangi

 Puding pelangi ni saya buatkan utk meraikan tetamu yang bertandang ke rumah kami berhari raya kelmarin...kebetulan stok roti masih banyak..saya gunakan  resepi dari Mass@Myresepi..
Warna pelangi tu bukanlah warna sebenarnya..:)..warnanya boleh diubah & dicorak  ikut kreativiti kita sendiri...

 Bahan-bahan ( loyang saiz 22 cm )


  1. 1 peket agar - agar bertali - 20 gram
  2. 6 cawan air
  3. 200 gm gula pasir
  4. 1 tin susu cair
  5. 6 keping roti - (saya guna guna kulit roti sekali)
  6. 1 biji telur
  7. 3 jenis pewarna
  8. 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara Menyediakannya ;


  1. Roti dicarik2 dan disatukan dengan susu cair dan telur , apabila roti kembang, blender hingga halus.
  2. Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan agar - agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar - agar hancur dan tapis. Masukkan semula kedalam periuk.
  3. Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati masukkan bahan - bahan yang diblender tadi. Kacau sekejap dengan api perlahan hingga mendidih sikit dan terus tutup api.
  4. Bahagikan ke-3 bahagian (atau lebih, ikut suka) dengan tiap2 bahagian dibahagi sama banyak dan masukkan warna tiap2 bahagian tu dan kacau rata.
  5. Tuang 1 warna ditengah loyang hingga habis ( sekali tuang habis 1 warna ) dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras.
  6. Sejukkan sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...