Assalamulaikum..
Bun berinti kepala ini antara bun kegemaran saya & suami..antara bun yg selalu saya buat.
hari ni saya buatkan untuk minum petang & selebihnya untuk bekal berjalan ke perak esok...
Satu adunan ni boleh dapat dalam 22-24 biji...
Bahan-bahan :
- 500grm tepung roti
- 240ml air
- 20grm susu tepung
- 1 biji telur
- 100grm gula halus
- 80grm lemak sayur (shortening)
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh yis
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softerner
- Mentega (untuk disapu)
- 2 1/2 cawan kelapa (yg muda)
- 60 grm gula melaka*
- 50grm gula*
- 2 helai daun pandan*
- 1/2 cawan air*
- 1/2 sudu kecil tepung gandum
- Masukkan kesemua bahan bertanda * bila sudah sebati...tapis airnya
- Masukkan air gula yang telah ditapis bersama kelapa muda..kacau hingga rata
- Bila inti kelapa kering masukkan tepung gandum ..masak hingga sebati
Cara membuatnya :
- Campurkan semua bahan doh dan gaul uli sebati kecuali shortening
- Masukkan sedikit demi sedikit shortening..uli hingga kenyal dan tidak melekat di tangan
- Biarkan doh berehat selama 1 jam (**cara lain mengunakan bread maker machine)
- Selepas 1 jam..tumbuk2kan doh dan bulatkan (lebih kurang 50g satu)..masukkan inti kelapa di dalamnya & bulatkan semula..
- Rehatkan 45 minit lagi..selepas tu bolehlah dibakar pada suhu 170c selama 20-25 minit
- Sapukan sedikit mentega di permukaannya selepas keluar dari oven
untuk bekal berjalan ke Perak esok.. |
No comments:
Post a Comment