buat untuk melepaskan gian je..tapi tak dapat nak tunjuk lagi..sebabnya masih sepah lagi benang disana sini..harapnya esok siap ..InsyaAllah..:)
Jadi hari ni, aktiviti setiap hujung minggu yang sempat dibuat ialah memasak Air Soya dan kembarnya Taufu Fa...
Ramai kawan-kawan yang bertanya resepinya..jadi inilah resepinya puan-puan..silalah salin ye..:)
Air Soya
- 250grm kacang soya (rendam 6 jam & basuh)
- 2 liter air
- 2 helai daun pandan
- Kisar kacang soya dengan 2 liter air ( kisar sebanyak 2 kali)
- Tapis dengan penapis teh (jenis kain) & perah
- Masukkan air yang diperah tadi bersama 2 helai daun pandan
- Masak hingga mendidih.
- Bila siap, bolehlah dicampurkan sedikit air gula.
Taufu fa
*bahan & cara sama seperti buat air soya (tidak bergula ) cuma tambahkan ;
- 1 sudu kecil GDL (boleh didapati dikedai menjual bahan2 kek)
- 2 1/2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan air suam
Cara-cara menyediakannya :-
- Bancuh GDL & tepung jagung dengan air suam
- Masukkan ke dalam termos bancuhan tadi sementara menunggu air soya mendidih
- Setelah air soya mendidih tuangkan cara tinggi ke dalam termos (seperti teh tarik).
- Tutup (jangan jenggok2) sekurang-kurangnya 40 minit (letakkan benda berat diatas termos supaya ketat)
- Bila dah beku..bolehlah dikeluarkan sedikit buih-buih dilapisan atasnya
- Siap bolehlah dimakan..kalau tak nak boleh bagi jiran..hehe
No comments:
Post a Comment